Zacuscă de sfeclă roșie la borcan. Dispare îndată de pe farfurie!

Zacuscă cu vinete, zacuscă cu ciuperci, zacuscă cu fasole… Iar zacuscă cu sfeclă roșie ați pregătit vreodată?

INGREDIENTE:

-4 kg de sfeclă roșie;

-3 kg de roșii;

-3 căpățâni de usturoi;

-1.5 kg de ardei grași;

-4 ardei iuți (sau după gust);

-1.5 pahare de ulei rafinat de floarea-soarelui (volumul paharului folosit este 250 ml);

-sare neiodată — după gust;

-3 linguri de zahăr;

-2 linguri de oțet de masă 9%.

Din aceste ingrediente veți obține 13 borcane de 500 ml de zacuscă de sfeclă roșie.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați și curățați toate legumele de părțile necomestibile. Tăiați-le în bucăți, care pot fi introduse ușor în mașina de tocat carne.

2.Treceți roșiile prin mașina de tocat carne. Dacă sunt apoase, puneți-le într-o cratiță și aduceți-le până la punctul de fierbere. Apoi opriți focul, scufundați o sită în ele și transferați „apa” de roșii, separată de pulpă, într-un alt vas. Datorită acestui truc, nu va trebui să fierbeți îndelung roșiile, ca să obțineți o consistență mai densă.

3.Turnați uleiul rafinat de floarea-soarelui într-un tuci adânc. Adăugați sfecla roșie, pe care ați trecut-o prin mașina de tocat carne și gătiți-o timp de 60 minute din momentul clocotirii, pe foc mic-moderat. 

4.Între timp treceți ardeii grași, ardeii iuți și usturoiul prin mașina de tocat carne. 

5.Peste 60 minute adăugați pe rând roșiile, ardeii grași, ardeii iuți cu usturoiul, o lingură de sare în tuci, amestecând de fiecare dată. 

6.Fierbeți zacusca pe parcursul a încă 60 minute din momentul clocotirii, pe foc moderat, amestecând frecvent. Dacă în timpul fierberii zacusca capătă consistența, care vă place, puteți să o acoperiți cu un capac și să reduceți focul. 

7.La sfârșit adăugați zahărul și oțetul. Amestecați foarte bine și clocotiți zacusca pe parcursul a încă 1-2 minute. Gustați-o și, dacă este necesar, mai adăugați sare în ea. 

8.Transferați zacusca fierbinte în borcane sterilizate, umplând-le complet. Apoi acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic. 

9.Înveliți borcanele întoarse cu capacele în jos cu o pătură călduroasă până se vor răci complet. 

10.Puneți conservele obținute la locul de păstrare. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New