Castraveții cultivați pe apă!

În acest articol vrem să vă prezentăm un mod minunat de cultivare a castraveților, care permite obținerea unei recolte de 10 ori mai mari. Ca să cultivați castraveții în acest fel, nici măcar nu aveți nevoie de grădină: puteți să realizați acest lucru pe balcon sau pe verandă. Un alt avantaj al metodei respective este că tufele de castraveți necesită îngrijiri minime și nu va trebui să le udați în fiecare zi.

AVEȚI NEVOIE DE:

-o găleată de plastic, cu volumul de circa 20 litri;

-încă o găleată de plastic: mai mică, mai îngustă decât prima și cu înălțimea puțin mai mică decât jumătate din înălțimea primei găleți;

-un capac de plastic: puțin mai mic decât găleata mare (el trebuie să aibă diametrul aproximativ egal cu diametrul interior al găleții mari, dar să pătrundă liber în ea; noi am folosit un capac de la o găleată de 10 litri; de asemenea, puteți să tăiați capacul de la găleata de 20 litri — până la dimensiunea necesară);

-o sticlă de plastic de 500 ml sau o pâlnie;

-o brichetă sau un arzător;

-sfoară textilă și/sau un tricou sintetic vechi;

-un foarfece;

-o bormașină și burghie cu diametre diferite;

-substrat fertil, potrivit pentru cultivarea castraveților (noi am folosit sol de grădină, amestecat cu 100 g de cenușă de lemn și un pahar de 250 ml de bălegar fermentat);

-perlită/vermiculită/substrat din fibră de cocos (pentru afânarea substratului și drenajul lui optim);

-apă;

-un răsad sau semințe de castravete;

-mulci (paie, fân mărunt sau substrat din fibră de cocos).

MOD DE LUCRU:

1.Pregătiți găleata de 20 litri.

2.Luați găleata mai mică și sfredeliți câteva găuri mici și distanțate în pereții ei (cu burghiul de 8 mm). Apoi tăiați-i fundul, astfel încât marginile inferioare ale pereților să fie neregulate. Puneți-o în mijlocul găleții mari.

3.Sfredeliți 13-15 găuri în capacul de plastic, folosind burghiul de 8 sau 10 mm. Așezați capacul pe găleata mică.

4.Apoi urmăriți umbra capacului de plastic și sfredeliți un orificiu în pereții găleții mari, care să fie situat cu aproximativ 1.5-2 cm sub umbra capacului și să aibă diametrul egal (cu exactitate) cu al gurii sticlei de plastic de 500 ml sau al pâlniei.

5.Luați sticla de plastic și îndepărtați-i fundul. Apoi, folosind bricheta sau arzătorul, topiți-o puțin, ca să adopte o formă ușor pliată în apropierea gurii.

6.De asemenea, realizați un orificiu în mijlocul capacului sticlei (el vă va ajuta să fixați sticla, în cazul, în care ați sfredelit un orificiu prea mare în pereții găleții).

7.Înfiletați gura sticlei de plastic în orificiul din pereții găleții mari și fixați-o suplimentar cu capacul ei.

8.Priviți cum funcționează construcția obținută: apa pătrunde prin sticlă și umple partea inferioară a găleții!

9.Tăiați bucăți din sfoara textilă și fâșii din tricoul vechi: lungimea lor trebuie să fie cu circa 3 cm mai mare decât înălțimea găleții mari. Ele vor avea rolul de fitil.

10.Introduceți-le în găurile din capacul de plastic, astfel încât ele să fie situate mai mult de jumătate în partea inferioară a capacului.

11.Așezați capacul înapoi în găleată.

12.Decupați o fâșie mai lată din tricou sau folosiți altă pânză moale. Așezați materialul respectiv în jurul capacului, ca să acoperiți eventualul spațiu dintre el și pereții găleții mari.

13.Umpleți găleata mare cu substratul pregătit, adăugându-l printre bucățile de sfoară sau fâșiile de material și menținându-le pe acestea în poziție verticală.

14.Plantați semințele sau răsadul în mijlocul găleții. Îndată după aceasta udați substratul din jurul semințelor sau răsadului cu apă stătută.

15.Turnați apă stătută prin sticla de plastic/pâlnie până când veți umple tot rezervorul de pe fundul găleții (volumul lui este de aproximativ 10 litri). De acum veți uda tufa de castraveți doar așa!

16.Acoperiți solul din găleată cu un strat de mulci. Acesta nu va permite evaporarea rapidă a umezelii din sol și uscarea stratului lui superficial.

17.Fixați câteva sfori de marginile găleții și întindeți-le în sus, legându-le de un suport înalt. Astfel veți crea aracii, pe care se vor întinde lăstarii tufei de castraveți.

18.În continuare îngrijiți castraveții ca de obicei.

AVANTAJELE ACESTUI MOD DE CULTIVARE:

1.Datorită fitilurilor textile, pe măsura uscării sale solul va extrage apa din rezervorul inferior. Dacă este umed, el nu va mai extrage apă.

2.Folosind această metodă, puteți să cultivați și roșiile, și ardeii.

3.Zece litri de apă sunt suficienți pentru menținerea umezelii solului din găleată timp de o săptămână.

4.Puteți să cultivați castraveții, roșiile sau ardeii pe balcon, terasă sau verandă.

Spor la grădinărit!

New