Chec cu lămâie și glazură de lămâie – aroma și pufoșenia acestui desert o să vă placă la nebunie!

Chec cu lămâie și glazură de lămâie. Un chec aromat pe bază de smântână cu gust intens de lămâie. Este potrivit de dulce, are un gust plăcut acrișor și acoperit cu glazură de lămâie. Îl veți realiza simplu și din ingrediente accesibile.

INGREDIENTE (1 pahar = 250 ml):

-2 lămâi: zeama și coaja rasă;

-200 gr de unt moale;

-1½ pahar de zahăr (340 gr);

-1 linguriță de zahăr vanilat;

-5 ouă;

-2½ pahare de făină (375 gr);

-2 lingurițe de praf de copt (10 gr – 1 pliculeț);

-1/2 linguriță de sare;

– 150 ml de smântână fermentată 15% (150 gr).

Pentru glazură:

-zeama de la ½ de lămâie;

-1/2 pahar de zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Treceți coaja de lămâie prin răzătoarea mică, apoi tăiați lămâile în jumătătate, una din ele o păstrați pentru glazură, iar celelalte 3 le stoarceți de zeamă.

2.Amestecați cu mixerul untul, zahărul și zahărul vanilat, cât să obțineți o compoziție pufoasă.

3.Adăugați ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare.

4.Cerneți, în vasul cu aluat, făina, praful de copt și sarea. Începeți să amestecați cu mixerul la viteză mică, mărind treptat viteza. Nu mixați mult timp, pentru ca checul să nu devină prea dens și uscat.

5.Adăugați smântâna, coaja de lămâie și zeama de la 3 jumătăți de lămâie (90 ml), până la omogenizare. Apoi mai amestecați o dată cu spatula, adunând aluatul de pe pereții vasului.

6.Transferați aluatul în forma (23 cm) unsă cu unt și o introduceți în cuptorul preîncălzit până la 180°C pentru aproximativ 1 oră. Faceți testul scobitorii.

7.Pregătiți glazura. Încălziți amestecul de zeamă de lămâie și zahăr pudră (sau zahăr fin), îl aduceți până la punctul de fierbere și îl fierbeți timp de 2-3 minute la foc mic, cât să obțineți un sirop. Când se va răci, siropul va deveni mai dens.

8.Lăsați checul să se răcorească timp de 10-15 minute în formă. Apoi îl transferați pe platou, îl înfigeți cu o frigăruie în mai multe locuri și turnați peste el siropul de lămâie.

Opțional, puteți pudra checul cu fulgi de cocos, până siropul e încă lichid. Sau îi puteți adăuga în aluat, atunci veți obține un chec de lămâie cu aromă de cocos. Coaceți checul în orice formă, doar fiți atenți la timpul de coacere.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New