Ciabatta (pâine italiană)!

Fără mașină de copt pâine sau plămădeală deosebită! Ciabatta preparată după această rețetă este pufoasă și acoperită cu crustă crocantă și aurie!

INGREDIENTE:

-450 g de făină;

-400 ml de apă;

-2 g de drojdie uscată;

-o linguriță de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți 400 g de făină într-un bol adânc, în care veți frământa aluatul. Adăugați sarea și amestecați.

2.Adăugați drojdia uscată în apa caldă (totul este corect: 2 g de drojdie la 400 ml de apă). Apoi adăugați treptat apa cu drojdia în făină, amestecând bine. Trebuie să obțineți un aluat lichid.

3.Iar acum cel mai important moment: acoperiți bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să dospească timp de minim 12 ore (maxim 20 ore) la temperatura camerei. Anume datorită acestei dospiri îndelungi aluatul devine așa cum trebuie să fie în ciabatta.

4.Presărați 50 g de făină cernută pe suprafața de lucru. Transferați aluatul pe ea, frământați-l nițel, ca să-i oferiți forma de pâine și acoperiți-l cu bolul, în care a dospit. Lăsați-l să se „odihnească” timp de încă 2-3 ore.

5.Încălziți cuptorul până la 250°C‌ cu tot cu tava, pe care veți coace pâinea. Așezați aluatul în tava fierbinte, punându-l cu fața inferioară în sus, ca să fie acoperită cu făină. Introduceți tava în cuptorul încins. Puneți o tavă cu apă fierbinte pe fundul cuptorului.

6.Coaceți pâinea timp de 20 minute pe aburi. Apoi scoateți tava cu apă din cuptor și continuați să coaceți ciabatta pe parcursul a încă 15 minute.

Pâinea de casă merită tot efortul depus și timpul de așteptare: în primul rând, pentru că știți din ce este făcută. În al doilea rând, astfel aveți posibilitatea unică de a o gusta proaspătă. În al treilea rând, pâinea de casă este mai gustoasă. Ciabatta se servește cu supe și tocane. Ea este savurată ca atare sau utilizată ca bază pentru altă mâncare tradițională italiană — bruschetele. De asemenea, această rețetă este potrivită pentru cei care adoră pâinea albă, dar îi neliniștesc gândurile despre talia de viespe.

V-a plăcut rețeta? Atunci distribuiți-o prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New