Cipici tricotați într-o singură seară (mărimile 38-41) — explicații simple și detaliate!

Cipici confortabili, călduroși și destul de liberi! Puteți să puneți branțuri de blană sau alt material gros în ei, ca să fie încă mai călduroși în timpul iernii. De asemenea, puteți să-i încălțați cu șosete groase.

Acest model de cipici este potrivit atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Poate fi tricotat cu fire de o singură culoare sau 2 culori. De principiu, ei se lucrează în punct leneș, prezentând doar câteva rânduri în punct de jerseu (punct de ciorap) la nivelul gleznei.

AVEȚI NEVOIE DE:

-fire groase de o culoare sau 2 culori (noi am folosit fire 240 m/100 g);

-o pereche de andrele circulare nr. 4;

-un ac gros;

-un foarfece;

-2 marcatori pentru tricotat.

MOD DE LUCRU:

1.Montați 62 ochiuri pe andrele, folosind firul gri, de bază (pentru mărimile 38-41). Dacă vreți să tricotați cipici mai mici (mărimile 36-37), reduceți numărul de ochiuri cu 6-7.

2.Primul rând se lucrează în punct de jerseu: treceți primul ochi pe cealaltă andrea, după care lucrați al doilea ochi pe dos, al treilea ochi pe față… Continuați să alternați ochiurile pe dos și pe față până la sfârșitul rândului.

3.Rândurile 2-9: se tricotează în punct de jerseu (4.5-5 cm).

4.Rândurile 10-16: următoarele 7 rânduri se lucrează în punct leneș cu același fir. Primul ochi de pe fiecare rând se trece pe cealaltă andrea, iar celelalte se tricotează pe dos.

5.Rândul 17: treceți 23 ochiuri pe o bucată de ață, folosind acul. Legați capetele aței, ca să nu iasă ochiurile de pe ea. Tăiați firul gri, cu care tricotați, lăsând un capăt destul de lung. Apoi fixați-l la nivelul ochiului 24.

6.Tricotați următoarele 16 ochiuri pe dos, adăugând încă 2 ochiuri printre ele (noi le-am adăugat înaintea și după ele).

7.Treceți ultimele 23 ochiuri pe o bucată de ață, procedând ca la punctul 5.

8.Rândul 18: lucrați cele 18 ochiuri din mijloc pe dos, în punct leneș.

9.Rândurile 19-22: introduceți culoarea suplimentară (mov — în cazul nostru), fără să o tăiați pe cea principală (gri) și lucrați rândurile respective cu ea, în punct leneș (primul ochi de pe rândul 19 se lucrează tot pe dos, ca să includeți culoarea nouă pe toată lungimea lui).

10.Rândurile 23-26: lucrați-le în punct leneș, folosind firul gri. Procedați ca la punctul 9.

11.Rândurile 27-46: lucrați toate rândurile în punct leneș, repetând punctele 9 și 10. Drept rezultat, veți obține 8 benzi alternante — 4 gri și 4 mov. La sfârșit tăiați firul mov, lăsând un capăt lung.

12.Rândul 47: se tricotează în punct leneș cu firul gri (inclusiv primul ochi se lucrează pe dos). Tăiați firul gri, lăsând un capăt lung.

13.Rândul 48: introduceți primele 23 ochiuri ale articolului pe andreaua liberă. Lucrați-le în punct leneș cu firul gri. Apoi adăugați 16 ochiuri, introducând andreaua în fiecare dintre ochiurile marginale ale rândurilor de pe mijloc. Lucrați cele 18 ochiuri de pe mijloc pe dos, după care adăugați încă 16 ochiuri, introducând andreaua în ochiurile marginale de pe partea opusă a rândurilor mijlocii. La sfârșit introduceți ultimele 23 ochiuri ale articolului pe andrea. Drept rezultat, trebuie să aveți 96 ochiuri pe andrea.

14.Rândurile 49-52: se lucrează în punct leneș.

15.Rândurile 53-56: se lucrează în punct leneș cu fir mov (acesta se introduce fără tăierea celui gri). La sfârșit tăiați firul mov, lăsând un capăt lung.

16.Rândurile 57-60: se tricotează în punct leneș cu fir gri.

17.Tricotați talpa: marcați 14 ochiuri din mijlocul viitorului cipic. Lucrați ochiurile până la marker în punct leneș. Apoi lucrați 12 dintre ochiurile marcate pe dos, iar pe ultimele 2 — împreună, reducând astfel un ochi. Celelalte ochiuri nu se tricotează.

18.Întoarceți lucrarea pe cealaltă parte. Tricotați 11 ochiuri din mijloc pe dos, iar pe ultimele 2 — împreună, reducând încă un ochi.

19.Întoarceți lucrarea. Lucrați 11 ochiuri pe dos, iar pe ultimul — împreună cu un ochi din partea laterală.

20.Repetați pasul 19, tricotând talpa și reducând ochiurile laterale, până când vor rămâne câte 6 ochiuri laterale pe fiecare parte.

21.Tricotați călcâiul: lucrați 10 ochiuri mijlocii pe dos, iar pe ultimele 2 — împreună cu un ochi lateral (3 ochiuri împreună, reducându-se 2 — unul din mijloc și unul lateral).

22.Procedând similar (ca la punctul 21), reduceți ochiurile rămase până când vă vor rămâne 2 ochiuri mijlocii și câte unul pe părțile laterale.

23.Tricotați primul ochi mijlociu, iar pe cel de-al doilea — împreună cu cel lateral. Vor rămâne 3 ochiuri, pe care trebuie să le lucrați împreună. Astfel veți mai avea un singur ochi pe andrea. Tăiați firul, lăsându-i un capăt foarte lung, ca să-l folosiți la cusut.

24.Coaseți marginile cipicului, care urcă de la călcâi în sus, spre partea posterioară a piciorului. Folosiți firele gri și mov, care au rămas la nivelul respectiv.

25.La sfârșit fixați și tăiați firele excesive.

26.Procedând similar, tricotați cel de-al doilea cipic.

27.Purtați cipicii și bucurați-vă de căldura și confortul oferit de ei!

Spor la treabă!

New