Cozonac cu stafide și nuci — un adevărat răsfăț pentru papilele gustative!

Cozonacul este un deliciu prezent în bucătăriile din întreaga lume. El este preparat în diferite moduri, cu diverse adaosuri și ornamente. Noi vă propunem încă o variantă aspectuoasă de cozonac, care poate decora orice masă de sărbătoare. El are o textură ușor stratificată și pufoasă. Este dulciu și aromat. Noi am rămas impresionați de el: când este proaspăt, ne place să-l separăm în fâșii, iar în următoarea zi poate fi tăiat în felii ideale, fără să se fărâmițeze. Dacă o să vă placă acest cozonac, suntem siguri că îl veți pregăti foarte frecvent — nu numai de sărbători!

INGREDIENTE:

-340 g de făină c/s (poate fi necesară o cantitate mai mică);

-12 g de drojdie proaspătă (sau 4 g de drojdie uscată);

-un praf de sare;

-100 ml de lapte;

-100 g de zahăr;

-50 g de unt moale (la temperatura camerei);

-30 g de ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros);

-un ou + un gălbenuș (+ un ou — pentru ungerea cozonacului);

-o linguriță de zahăr vanilat;

-80 g de stafide;

-puțin zahăr + 20 g de migdale (sau alte nuci) — pentru presărarea cozonacului.

Noi am copt cozonacul într-o tavă rotundă, cu diametrul de 22 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: fărâmițați drojdia și amestecați-o cu o lingură de zahăr într-un bol potrivit. Adăugați laptele călduț și 1.5 linguri de făină, amestecând de fiecare dată până la omogenizare, folosind telul.

2.Lăsați plămădeala să se activeze pe parcursul a 15-20 minute.

3.Puneți oul și gălbenușul într-un bol. Adăugați un praf de sare, zahărul rămas și zahărul vanilat.

4.Adăugați plămădeala activată în compoziția de ouă și amestecați bine cu telul.

5.Puneți făina cernută într-un bol adânc și realizați o adâncitură în mijlocul ei. Turnați compoziția lichidă în aceasta și amestecați cu lingura până când aluatul va deveni mai dens.

6.Apoi adăugați untul moale, la temperatura camerei, și încorporați-l frământând aluatul cu mâinile.

7.După ce untul va fi încorporat, adăugați treptat uleiul de floarea-soarelui și continuați să frământați aluatul până când ultimul ingredient va pătrunde complet în el.

8.După aceasta frământați aluatul până va deveni omogen (timp de circa 10 minute). Acest proces este simplu, deoarece aluatul nu este lipicios.

9.Bateți aluatul de pereții bolului, ridicându-l doar atât cât să fie confortabil să-l manipulați. În mod ideal ar trebui să realizați acest pas de 100 ori. Drept rezultat, veți obține un aluat neted, omogen, mai elastic, foarte moale și pătruns de multe bule de aer.

10.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a 2 ore.

11.Între timp acoperiți stafidele cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească timp de 10-15 minute. Apoi spălați-le foarte bine și întindeți-le pe prosoape de hârtie, ca să se usuce.

12.După ce aluatul va dospi trebuie să-l presați și să-l frământați pe parcursul a 2 minute.

13.Divizați-l în 2 părți inegale: 1/3 și 2/3. Împărțiți-o pe fiecare în câte 3 bucăți egale. Modelați-le sub formă de biluțe, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 10 minute.

14.Întindeți fiecare bucată mai mare de aluat (rezultată din divizarea părții mai mari de aluat) într-o turtiță subțire și lungă, asemănătoare cu un oval lunguieț. Presărați-o cu stafide și rulați-o sub formă de rulou compact, astfel încât să nu rămână bule de aer în interiorul acestuia. Lipiți „cusătura” și capetele ruloului. Puneți-l deoparte și lăsați-l să se odihnească.

15.După ce veți modela celelalte 2 rulouri, rulați-le pe masă până vor atinge lungimea lor maximă. Începeți cu primul rulou modelat: el este destul de odihnit și se întinde foarte bine.

16.Împletiți cele 3 rulouri.

17.Așezați „coada” rezultată în tava rotundă, unsă cu unt. Aranjați-o sub formă de cerc, de-a lungul pereților ei. Ea nu va cuprinde toată circumferința tăvii.

18.Procedând similar, modelați o „coadă” împletită din bucățile mai mici de aluat (rezultate din divizarea părții mai mici — 1/3). Așezați-o în centrul tăvii, sub formă de cerc.

P.S. Cozonacul poate fi modelat în diverse moduri: totul depinde de imaginația și preferințele dumneavoastră. Puteți să modelați o singură „coadă” împletită sau 2 „cozi” egale, sau orice alte ornamente vă plac.

19.Acoperiți tava cu folie alimentară și lăsați cozonacul să crească pe parcursul a 1-1.5 ore. Ulterior el va cuprinde tot volumul tăvii.

20.Între timp acoperiți migdalele cu apă fierbinte și lăsați-le să se opărească pe parcursul a 10 minute. Spălați-le foarte bine și decojiți-le. Lăsați-le să se usuce pe un prosop de hârtie. Tăiați-le în bucățele.

21.După ce cozonacul va crește, ungeți-l cu ou bătut, presărați-l cu zahăr și migdalele mărunțite.

22.Coaceți-l timp de 35-40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°С. Timpul și temperatura de coacere pot depinde de caracteristice cuptorului dumneavoastră. Puteți să verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

23.Lăsați cozonacul să se răcească timp de câteva minute în tavă. Apoi separați-l de pereții acesteia cu ajutorul unui cuțit subțire și ascuțit. Scoateți-l din tavă și lăsați-l să se răcească complet pe grătar.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New