Cozonacul ideal — moale, umed, aromat și delicios!

Cozonacul preparat după această rețetă este pur și simplu formidabil. Are o textură moale, pufoasă, fină și ușor umedă. Miezul lui se separă ușor într-un fel de fibre, care propriu-zis se topesc în gură. Veți rămâne impresionați de gustul și aroma acestui cozonac minunat!

INGREDIENTE:

-100 ml de lapte cald;

-25 g de drojdie proaspătă sau 8 g de drojdie uscată;

-200 g de zahăr;

-3 gălbenușuri de ouă medii;

-½ linguriță de sare;

-8 g de zahăr vanilat;

-200 g de smântână fermentată 20-25%;

-aproximativ 570 g de făină;

-80 g de unt;

-coaja rasă de pe o portocală (opțional);

-2 linguri de alcool tare (opțional);

-¼ linguriță de curcuma măcinată (opțional);

-100-200 g de fructe uscate sau confiate (noi am folosit 60 g de fructe confiate, 80 g de stafide și sucul stors dintr-o jumătate de portocală).

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei (cu excepția laptelui)!!!

Greutatea aluatului fără fructe este 1.2 kg.

Din aceste ingrediente noi am obținut 3 cozonaci cu greutatea de 460 g, diametrul de 11 cm și înălțimea de 8.5 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: turnați laptele cald (aproximativ 40°C‌) într-un bol adânc. Adăugați o lingură de zahăr din cantitatea totală, drojdia fărâmițată și 3 linguri de făină cernută din cantitatea totală. Amestecați foarte bine.

2.Acoperiți plămădeala cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-o să dospească timp de 10-15 minute într-un loc cald.

3.Pregătiți aluatul: spălați stafidele și acoperiți-le cu apă clocotită. Lăsați-le să se opărească timp de 5 minute, după care scoateți-le din apă și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

4.Dacă fructele confiate sunt mari, mărunțiți-le puțin cu cuțitul. 

5.Puneți stafidele și fructele confiate într-un bol. Adăugați puțin alcool sau suc de portocale. Amestecați. Lăsați fructele să-l absoarbă, cât timp pregătiți aluatul.

6.Puneți gălbenușurile, zahărul tos rămas, zahărul vanilat și sarea într-un bol adânc (dacă doriți, puteți să adăugați ¼ linguriță de curcuma, ca să obțineți o culoare mai intensă). Bateți-le cu mixerul sau telul pe parcursul a 3-4 minute, până se vor transforma într-o compoziție omogenă și pufoasă.

7.Adăugați smântâna fermentată și coaja rasă de portocală. Mixați totul timp de încă 2 minute.

8.Dacă doriți, puteți să adăugați 2 linguri de orice alcool tare. Astfel cozonacii rămân proaspeți și moi mai mult timp. Alcoolul se evaporă complet în timpul coacerii și nu se simte în cozonaci.

9.Adăugați plămădeala în compoziția lichidă. Amestecați cu mixerul, montându-i telul/telurile cu formă de cârlig. Dacă nu aveți mixer, amestecați cu telul.

10.Adăugați treptat aproximativ 400 g de făină cernută. Folosind mixerul sau telul, frământați un aluat semilichid și foarte lipicios.

11.Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească într-un loc cald, timp de aproximativ 60 minute, până își va dubla sau tripla volumul.

De obicei, noi pornim cuptorul pentru 2-3 minute, după care oprim focul și punem aluatul în cuptorul cald. Astfel el dospește mai repede.

12.După aceasta presați-l puțin cu spatula și transferați-l pe masa presărată cu multă făină (circa 170 g). Presărați-i și suprafața cu făină. Apoi frământați-l cu mâinile, încorporând treptat făina în el. Drept rezultat, el trebuie să devină mai consistent și să-și păstreze relativ bine forma, dar să rămână moale și lipicios.

13.Încorporați treptat (în câteva etape) untul moale în aluat, frământându-l cu mâinile: următoarea bucățică de unt poate fi adăugată doar după ce precedenta a pătruns complet în aluat. Drept rezultat, el devine neted, omogen și nelipicios.

14.După ce veți încorpora tot untul în aluat, continuați să-l frământați pe parcursul a 4-5 minute, prin mișcări de întindere și rulare.

15.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de circa 60-70 minute, până își va dubla volumul.

16.Transferați aluatul pe suprafața de lucru și întindeți-l puțin cu mâinile. Adăugați fructele pregătite și încorporați-le în el prin frământare.

17.Divizați aluatul în bucăți. Modelați-le sub formă de bile: suprafața lor trebuie să fie netedă, fără bucățele de fructe, ca să nu se crape în timpul coacerii. Transferați-le în forme.

Noi am divizat aluatul în 3 bucăți cu greutatea de 460 g și am folosit forme de hârtie, cu diametrul de 11 cm și înălțimea de 8.5 cm. 

Dacă vreți să obțineți cozonaci mai denși și mai umezi, umpleți formele cu aluat până la jumătate. 

Dacă vreți ca ei să iasă mai pufoși și mai aerați, umpleți doar 1/3 din volumul formelor cu aluat.

18.Acoperiți formele cu folie alimentară și un prosop curat de bucătărie. Lăsați cozonacii să se „odihnească” într-un loc cald, până își vor dubla volumul. Acest proces durează 60-80 minute.

19.Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌, așezând tava pe raftul inferior celui mijlociu. În primele 25 minute nu deschideți ușa cuptorului: altfel cozonacii se vor lăsa! În cazul nostru timpul de coacere a fost 40 minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

Dacă după primele 25 minute de coacere veți observa rumenirea prea rapidă a cozonacilor, acoperiți-i cu folie de aluminiu.

20.În cazul, în care rămân bucățele de fructe pe suprafața cozonacilor sau aceștia nu au fost lăsați să dospească suficient, „pălăriile” lor se pot crăpa:

21.Lăsați cozonacii să se răcească, după care decorați-i după cum vă place.  

22.Porționați și serviți cozonacii!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New