Cum poate fi mărită rodirea zmeurului?!

Dacă cultivați zmeurii în curtea dumneavoastră, articolul de astăzi vă va fi pe plac. Noi vă vom povesti cum să măriți rodirea acestor plante folositoare, apelând la manevra tipică a grădinarilor experimentați — tunderea.

Nu trebuie să fertilizați încă o dată solul sau să inventați o nouă „soluție-minune”. Puțin efort și un foarfece de grădinărit — iată tot ce este necesar!

Pe lângă aceasta, prin metoda respectivă puteți să puneți coacerea zmeurei pe „pauză”, pentru ca următoarea recoltă să fie mult mai mare.

CULTIVAREA ZMEUREI

Trebuie să începem cu faptul că zmeurul are 2 tipuri de lăstari. Primii rodesc în prezent, iar ceilalți (lăstarii noi) dau roadă în anul următor.

Astfel, într-un centru științific s-a realizat un experiment. Parcela de zmeuri a fost divizată condițional în 2 jumătăți. Pe una dintre ele se cultivau doar lăstarii roditori, iar ceilalți erau îndepărtați. Iar pe cealaltă parte de zmeuri, dimpotrivă, erau îndepărtați lăstarii roditori, fiind lăsați doar lăstarii noi, care trebuie să rodească mai târziu.

Drept rezultat, zmeurul își folosea resursele pe dezvoltarea doar a unui tip de lăstari. Și fiecare grupă de lăstari a dat un rezultat mai bun decât cel obișnuit. Lăstarii noi se deosebeau printr-un aspect exterior mai bun, ceea ce garanta o recoltă mare în anul următor. Iar lăstarii roditori prezentau o rodire mai mare și fructe „suplimentare”.

Puteți să realizați același lucru în grădina dumneavoastră. Divizați zmeurii în 2 părți. Pe una dintre ele îndepărtați toți lăstarii noi și pe cei care vor apărea în timpul sezonului, lăsându-i doar pe cei de anul trecut. Păstrați lăstarii de 1 an și pe cealaltă parte de zmeuri, lăsându-i și pe cei noi. În următoarea iarnă a doua plantație va intra cu lăstari, care vor rodi în anul următor, iar prima plantație va ierna curată, liberă. Primăvara pe ea vor apărea mulți lăstari noi, care vor da roadă peste un an.

Astfel cele 2 plantații de zmeur vor rodi în ani diferiți. Într-un an veți culege fructele de pe o plantație, iar în anul următor — de pe cealaltă. Pe una dintre ele se vor dezvolta fructele, iar pe cealaltă — lăstarii noi. Cel mai bine ar fi să plantați liniar (în rânduri) zmeurii.

CUM SE PLANTEAZĂ ZMEURII? 

La începutul și la sfârșitul fiecărui rând de zmeuri înfigeți araci cu înălțimea de 130-140 cm. Fixați bare cu lungimea de 120-150 cm pe ele, la înălțimea de aproximativ 1 m de la pământ. Întindeți sârmă pe ele. Ea va servi drept suport pentru tulpinile și ramurile zmeurilor. Dacă ele vor continua să se lase în jos, folosiți plasele.

Lăstarii de zmeur umbresc excelent solul, ceea ce împiedică apariția buruienilor. Pentru ca buruienile să nu se dezvolte deloc, prelucrați solul cu sapa de câteva ori pe sezon, pătrunzând în el până la adâncimea de maxim 5 cm. Săpatul va contribui și la combaterea buruienilor, și la îmbunătățirea stării sistemului radicular a zmeurilor.

CU CE TREBUIE SĂ FERTILIZAȚI ZMEURII?

Cel mai bine ar fi să folosiți îngrășăminte lichide, care conțin substanțe organice și minerale. Pur și simplu turnați-le pe suprafața solului, iar plantele vor absorbi ceea ce le trebuie. De asemenea, puteți să folosiți îngrășămintele sub formă de granule.

Este interesant faptul că în cazul folosirii metodei de cultivare separată a zmeurei nu contează cât de bun este soiul ei. Această metodă permite tufelor să dea o recoltă maxim de calitativă.

Este evident faptul că nu este suficientă o singură tufă de zmeur pentru această metodă. Nu vă temeți să dedicați acestei ocupații o plantație de zmeuri de câteva zeci de metri pătrați. Rezultatul oricum va depăși orice cheltuieli. Pe lângă aceasta, după cum am menționat anterior, ca să obțineți o recoltă mare, nu aveți nevoie de niciun fel de chimicale sau îngrășăminte scumpe.

Spor la grădinărit!

New