„Floare” din aluat dospit. Poate fi preparată cu umplutură de ciocolată, mac, nuci sau zahăr cu scorțișoară!

„Floarea” din aluat dospit cu umplutură de ciocolată este aspectuoasă, gustoasă și festivă. Pregătiți-o și răsfățați-vă familia cu un asemenea deliciu!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-490-510 g de făină;

-240 ml de lapte;

-2 ouă mari;

-70 g de zahăr;

-6 g de sare;

-7 g de drojdie uscată sau 21 g de drojdie proaspătă;

-60 g de unt.

Pentru umplutura de ciocolată:

-50 g de ciocolată neagră sau cu lapte;

-55 g de zahăr;

-30 g de făină;

-20 g de pudră de cacao;

-un albuș de ou;

-75 ml de lapte;

-25 g de unt;

-un praf de sare.

Pentru sirop:

-60 ml de apă;

-60 g de zahăr.

Altele: un gălbenuș de ou + ½ lingură de lapte (pentru ungerea preparatului înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți drojdia, o linguriță de zahăr din cantitatea totală, laptele cald și o lingură de făină cernută din cantitatea totală într-un bol adânc. Amestecați foarte bine.

2.Lăsați plămădeala să se „odihnească” timp de aproximativ 10 minute, până va începe să devină spumoasă.

3.Apoi adăugați zahărul rămas, sarea și ouăle. Amestecați foarte bine.

4.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu telul, iar apoi frământați cu mâinile un aluat foarte moale și vâscos: aveți grijă să nu-l îmbibați cu prea multă făină. Frământați-l pe parcursul a 4-5 minute, până va începe să se dezlipească de pereții bolului.

5.După aceasta încorporați treptat (în 4-5 porții) untul moale în aluat, frământându-l de fiecare dată până la omogenizare. La sfârșit, dacă aluatul se lipește tare de suprafața de lucru, puteți să o presărați cu puțină făină. Drept rezultat, el trebuie să fie neted, omogen, moale și pătruns de multe bule de aer. 

6.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei rafinat de floarea-soarelui. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 1.5 ore într-un loc cald.

7.Pregătiți umplutura de ciocolată: puneți făina cernută împreună cu pudra de cacao într-un bol adânc. Adăugați zahărul. Amestecați.

8.Adăugați albușul de ou și puțin lapte. Amestecați foarte bine, ca să obțineți o compoziție omogenă și densă.

9.Aduceți laptele rămas până la punctul de fierbere. Adăugați-l în compoziția rezultată și amestecați până la omogenizare.

10.Transferați compoziția în crăticioara, în care ați încălzit laptele. Fierbeți-o pe foc mic, până se va îngroșa foarte bine, amestecând continuu.

11.Luați-o de pe foc. Adăugați îndată un praf de sare, untul moale și ciocolata ruptă în bucățele în ea. Amestecați foarte bine.

12.Puneți pasta de ciocolată într-un bol uscat și acoperiți-o cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei. Lăsați-o să se răcească până la temperatura camerei, după care dați-o la frigider pentru 15-20 minute sau până când aluatul va fi gata.

13.Modelați „floarea”: frământați puțin aluatul dospit și divizați-l în 3 părți egale, cu greutatea de circa 315 g. Modelați-le sub formă de bile, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de 10-15 minute.

14.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți prima bucată de aluat într-o foaie rotundă, cu diametrul puțin mai mare de 27 cm (noi am folosit o farfurie cu acest diametru ca șablon). Apoi transferați-o pe o bucată de hârtie de copt și întindeți-o încă puțin.

15.Ungeți foaia de aluat cu 2-2.5 linguri de umplutură, lăsându-i marginile libere.

16.Întindeți cea de-a doua bucată de aluat în mod similar. Suprapuneți foaia obținută peste prima, întinzându-o bine cu mâinile, pentru ca marginile lor să se afle la același nivel. Ungeți-o cu aceeași cantitate de umplutură, lăsându-i marginile libere.

Cel mai probabil vă va rămâne 1-2 linguri de pastă de ciocolată: puteți să o adăugați în alte preparate sau să o savurați cu biscuiți sau pâine.

17.Întindeți ultima bucată de aluat și așezați-o peste celelalte foi de aluat. Lipiți-le puțin marginile.

18.Folosind forma de 27 cm, decupați un cerc din foile suprapuse de aluat. Puteți să-l lăsați mai mare: cel mai important este ca preparatul să încapă pe tava de copt.

19.Puneți un bol, un pahar sau o cană cu diametrul de 7 cm în mijlocul foilor de aluat. Apoi divizați-le în 16 sectoare egale cu ajutorul unui cuțit ascuțit.

20.Luați câte 2 sectoare de aluat și rulați-le de 3 ori în direcții diferite. Apoi uniți-le capetele. Astfel veți modela o „petală” a „florii”.

21.Procedați similar cu celelalte sectoare de aluat. După ce veți modela toate „petalele”, lipiți-le încă o dată capetele și ascundeți „cusăturile” sub ele.

22.Acoperiți „floarea” cu folie alimentară și lăsați-o să se „odihnească” timp de 60 minute la temperatura camerei.

23.Apoi ungeți-o cu un gălbenuș combinat cu ½ lingură de lapte, folosind pensula de silicon.

24.Coaceți „floarea” timp de 30-35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌.

25.Între timp pregătiți siropul: puneți apa și zahărul într-o crăticioară. Fierbeți-le timp de 2 minute din momentul clocotirii, amestecând periodic.

26.Lăsați siropul să se răcească.

27.Scoateți „floarea” din cuptor și ungeți-o cu siropul răcit (dacă planificați să o coaceți cu 1-2 zile înainte de sărbătoare, puteți să măriți cantitatea de sirop). Lăsați-o să se răcească.

28.Porționați și serviți „floarea” din aluat dospit cu umplutură de ciocolată. Este apetisantă, moale, pufoasă și delicioasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New