Franzelă împletită delicioasă. Un mod simplu de împletire!

Deși conțin puțină drojdie, franzelele preparate după această rețetă sunt foarte pufoase și gustoase. Iar datorită faptului că timpul de dospire a aluatului este mai mare, franzelele au textură microporoasă. 

INGREDIENTE:

Pentru plămădeală:

-200 ml de apă;

-5 g de drojdie proaspătă;

-300 g de făină.

Pentru aluat:

-50 ml de apă;

-35 g de zahăr;

-7 g de sare;

-15 g de unt;

-200 g de făină.

Altele: un ou + un praf de sare (pentru ungerea franzelelor înainte de coacere).

Noi am obținut 800 g de aluat din aceste ingrediente — pentru 2 franzele.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: turnați apa caldă (29-30°C‌) într-un bol adânc. Adăugați drojdia fărâmițată. Amestecați.

Apa trebuie să fie mai puțin caldă decât în alte rețete cu aluat dospit, deoarece timpul de fermentare al acestei plămădeli este mai mare. Dacă apa ar fi mai caldă, există riscul ca plămădeala să se acrească.

2.Adăugați făina cernută. Frământați totul cu mâinile până veți obține un aluat moale și lipicios. Străduiți-vă să nu lăsați făină uscată pe pereții bolului.

3.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 2-2.5 ore într-un loc cald. Ea trebuie să-și mărească volumul de 2.5-3 ori.

4.Pregătiți aluatul: dizolvați sarea în apa caldă (29-30°C‌). Adăugați soluția obținută în plămădeală.

5.Adăugați zahărul și untul moale. Încorporați aceste ingrediente în plămădeală prin frământare.

6.Adăugați făina cernută. Frământați aluatul în bol până când se va aduna sub formă de bilă. El trebuie să aibă consistență medie. 

Calitatea făinii folosită este diferită. Dacă aluatul iese prea dens, adăugați o lingură de apă în el. Dacă iese prea moale, mai adăugați puțină făină.

7.Apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru, fără să o pudrați cu făină sau să o ungeți cu ulei. Continuați să-l frământați pe parcursul a 7-10 minute. Astfel glutenul din făină se va înmuia și aluatul va deveni mai neted, mai elastic și nelipicios.

8.Modelați-l sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu ulei. Ungeți-i suprafața cu puțin ulei și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de 40-45 minute într-un loc cald. Apoi frământați-l puțin, puneți-l înapoi în bol, acoperiți-l cu folia alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 40-45 minute.

9.Modelați franzelele: transferați aluatul dospit pe masa unsă cu ulei. Divizați-l în 4 bucăți egale.

10.Aplatizați puțin fiecare bucată de aluat cu mâinile, după care rulați-o sub formă de rulou compact.

11.Acoperiți rulourile cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 5-7 minute.

12.Puneți fiecare rulou cu „cusătura” în sus pe suprafața de lucru. Întindeți-l cu sucitorul sub formă de turtiță subțire, dreptunghiulară. Rulați turtița sub formă de rulou. Rulați-l pe suprafața de lucru până va ajunge la lungimea de 60-65 cm, străduindu-vă să-i oferiți aceeași grosime pe toată lungimea. Dacă observați bule de aer în interiorul lui, înțepați-l cu un ac și continuați să-l rulați.

13.Încrucișați 2 rulouri pe suprafața de lucru. Apoi îndoiți pe rând capetele fiecărui rulou, mutându-le practic cu locul și începând cu ruloul superior. Procedând similar, împletiți franzela. Lipiți capetele rulourilor, rulați-le puțin pe suprafața de lucru și ascundeți-le sub franzelă.

14.Așezați franzelele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 50-60 minute.

15.Ungeți-le cu ou bătut cu un praf de sare, folosind pensula. După aceasta porniți cuptorul: cât timp el va atinge temperatura necesară, pelicula de ou de pe franzele se va usca puțin și ele vor deveni mai rumene și mai lucioase.

16.Coaceți franzelele timp de 25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌ (pe raftul mijlociu, programul jos-sus). Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

17.Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se răcească puțin pe tavă. Apoi transferați-le pe grătar și așteptați până se vor răci complet.

18.Porționați și serviți franzelele cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New