Lecso consistent la borcan. Gata în 20 minute! Fără sterilizare!

Există o sumedenie de rețete de lecso și nimeni nu mai știe, care a fost rețeta originală! Se consideră că ingredientele de bază ale acestei tocane sunt ardeii dulci, roșiile și ceapa. Astăzi noi vom omite ultimul ingredient. Vom pregăti repede un sos dens din roșii și vom economisi timpul necesar pentru fierbere. Lecso obținut este consistent, apetisant și delicios. Este într-atât de aromat, încât nimeni nu refuză să-l guste, când este pus pe masă.

INGREDIENTE:

-3.5 g de piure de roșii (sau 6 kg de roșii cărnoase neprelucrate);

-30 g de sare neiodată (o lingură cu vârf);

-200 g de zahăr (un pahar);

-200 ml sau 180 g de ulei rafinat de floarea-soarelui (un pahar);

-1.5 kg (sau mai mult) de ardei grași;

-80 ml de oțet 9% (5.5 linguri) — dacă veți mări cantitatea de ardei grași până la 3.5 kg, veți obține mai multă tocană, în care trebuie să adăugați mai mult oțet, adică 100 ml (de asemenea, sunt necesare cantități mai mari de sare și zahăr — după gust).

Volumul paharului folosit este 200 ml.

Din aceste ingrediente veți obține 10 borcane de 500 ml de lecso.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați roșiile și îndepărtați-le cotoarele. Asigurați-vă că nu prezintă semne de alterare. Chiar dacă veți înlătura părțile stricate, astfel de roșii pot influența negativ gustul produsului final. Treceți roșiile prin mașina de tocat carne.

Dacă vreți să adăugați ceapă în lecso, treceți-o și pe aceasta prin mașina de tocat carne, alternând-o cu roșiile.

2.Transferați roșiile într-un vas termorezistent, cu pereții groși și destul de adânc, ca să evitați răspândirea stropilor pe tot aragazul. Aduceți-le până la punctul de fierbere, după care scufundați o sită măruntă în ele și transferați „apa” de roșii, care se adună în ea, într-un alt vas, folosind polonicul.

3.Fierbeți roșiile pe parcursul a 5 minute, după care pasați-le cu blenderul, ca să rămână cât mai puține resturi. Apoi treceți-le printr-o sită măruntă, ca să îndepărtați semințele și bucățelele de coajă din pulpa lor.

Acest pas este opțional, dacă nu vă deranjează semințele și bucățelele de coji din sosul de roșii.

Astfel, noi am obținut 3.5 kg de piure, 1350 g de suc transparent și 350 g de resturi din 6 kg de roșii cărnoase. Sucul de roșii poate fi consumat ca atare, simplu sau cu sare. De asemenea, puteți să-l folosiți ca bază pentru supă.

4.Pregătiți borcanele și capacele. Spălați-le cu bicarbonat de sodiu și puneți-le cât sunt ude în cuptorul rece. Setați-i temperatura la 110°C‌. Sterilizați borcanele și capacele timp de 20 minute. Apoi opriți focul, lăsați borcanele să se răcească puțin, scoateți-le din cuptor, așezați-le pe un prosop și acoperiți-le cu capacele sterilizate până le veți folosi. Dacă le veți scoate îndată din cuptor, ele pot să se crape din cauza diferenței mari de temperatură. 

5.Puneți piureul de roșii în vasul termorezistent adânc, cu pereții groși. Adăugați sarea și zahărul (cantitățile lor pot fi ajustate după gust, mai ales dacă veți pregăti lecso din piure de roșii și ardei în proporție de 1:1), uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați.

6.Cât timp sosul de roșii se încălzește, curățați ardeii dulci de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i în bucățele. După cum am menționat și mai sus, cantitatea de ardei din lecso poate fi diferită — între 1.5 și 3.5 kg.

7.După ce sosul de roșii va începe să clocotească, adăugați bucățelele de ardei dulce în el și amestecați.

8.Fierbeți lecso timp de 15-20 minute, pe foc mic-moderat, amestecând continuu. Vă sfătuim să gustați din când în când ardeii. Lecso este gata, când ardeii au consistență puțin mai moale decât cea al dente.

9.La sfârșit adăugați oțetul în lecso și fierbeți-l timp de încă 1 minut.

10.Transferați lecso în borcanele sterilizate, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capacele sterilizate și închideți-le ermetic.

11.Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.

12.Puneți conservele obținute la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New