Lipii subțiri și gustoase (fără drojdie). O rețetă simplă!

Dacă vă plac preparatele servite cu lipii, încercați să le pregătiți de sine stătător! Este foarte simplu!

INGREDIENTE:

-175 g de făină (6 linguri);

-100 ml de apă fierbinte;

-10 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (o lingură);

-2 g de sare (1/3 linguriță).

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți făina într-un bol adânc. Realizați o adâncitură în mijlocul ei.

2.Amestecați apa fierbinte cu sarea și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Adăugați-le în făina cernută. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l cu mâinile până va deveni neted, omogen și nelipicios. Nu este necesar să mai adăugați făină.

3.Modelați aluatul sub formă de bilă și înveliți-l în folie alimentară sau puneți-l într-o pungă de plastic. Lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul a 30 minute.

4.Divizați aluatul în 5 bucățele egale. Modelați-le sub formă de biluțe și așezați-le pe suprafața de lucru, lăsând spații libere între ele. Acoperiți-le cu folia alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de încă 5 minute.

5.Între timp pregătiți o farfurie, un prosop curat de bucătărie și un recipient dotat cu pulverizator, care poate fi folosit în scopuri alimentare.

6.Înainte de a începe întinderea lipiilor puneți tigaia pe foc și încingeți-o foarte bine. Noi am folosit o tigaie cu diametrul de 26 cm.

7.Așezați fiecare biluță de aluat pe masa presărată cu puțină făină sau unsă cu ulei rafinat de floarea-soarelui. Întindeți-o puțin cu mâinile, iar apoi cu sucitorul: sub formă de turtiță foarte subțire (marginile ei trebuie să fie întinse foarte bine). Dacă doriți, puteți să-i uniformizați marginile cu ajutorul unei forme rotunde.

8.Ridicați cu grijă turtița și, dacă este cazul, scuturați excesul de făină de pe suprafața ei. Puneți-o pe tigaia încinsă și prăjiți-o pe foc moderat-mare, pe ambele părți, până se va rumeni. În timpul prăjirii ea se acoperă cu bule și se umflă destul de mult.

9.Luați lipia de pe foc și stropiți-o cu apă. Așezați-o pe farfurie și acoperiți-o cu prosopul curat de bucătărie.

10.Procedați similar cu toate bucățelele de aluat.

11.După ce lipiile se vor răci, luați prosopul de pe suprafața lor. Ele devin moi și maleabile.

12.Dacă nu le veți folosi îndată, puneți-le într-o pungă de plastic. Altfel ele se vor usca destul de repede.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New