Nu aruncați cioturile de orhidee! Puteți să obțineți orhidee noi din ele!

Orhideele sunt plante exotice incredibil de frumoase, care îi surprind pe mulți prin florile lor minunate. Pe lângă aceasta, ele sunt și unele dintre acele plante de cameră, care înfloresc o perioadă lungă de timp. Bineînțeles, când cumpărăm prima orhidee, nu știm toate subtilitățile îngrijirii ei și, din păcate, greșelile noastre pot determina distrugerea ei.

Și iată cum rămâne doar un ciot în locul plantei frumoase și înflorite, căreia i-au căzut și florile, și frunzele.

Deseori asemenea cioturi ajung direct în coșul de gunoi. Dar nu vă grăbiți să procedați la fel! Dacă orhideea mai are măcar o rădăcină sănătoasă, există o șansă de reanimare a ei. De aceea, înainte de a lua o decizie radicală, cercetați cu atenție tot ciotul, căutând rădăcini vii.

Orhideele pot da pui chiar și pe cioturile rămase după pierderea tuturor părților vegetative. Rădăcinile lor aeriene pot primi nutrienți din aer, fără substrat și, de asemenea, pot participa la fotosinteză fără ajutorul frunzelor. Aceasta înseamnă că planta continuă să trăiască chiar și cu o mică rădăcină.

Ca să obțineți un pui nou dintr-un ciot cu o rădăcină sănătoasă, aveți nevoie de mușchi sphagnum, care trebuie să fie neapărat viu (acest aspect este foarte important). Mușchiul sphagnum viu oferă orhideei toate condițiile necesare: mediu acid, umiditate, substanțe nutritive.

Astfel, luați o vază cu dimensiunea potrivită și turnați o cantitate suficientă de apă pe fundul ei (preferabil, apă de ploaie). Puneți mușchiul sphagnum în ea. Așezați ciotul de orhidee pe suprafața mușchiului, fără să-l îngropați în el. Nu trebuie să acoperiți vaza, deoarece există suficientă umezeală în interiorul ei, iar excesul de umiditate poate determina putrezirea.

Este foarte important să mențineți vitalitatea mușchiului. De aceea, când apa de sub el se evaporă, completați-o neapărat.

Cam atât! Peste aproximativ 3 săptămâni de simbioză dintre orhidee și mușchi vor apărea muguri noi verzi pe ciot, din care se vor dezvolta ulterior puii.

Spor la grădinărit!

New