Nu aruncați cojile de banane! Transformați-le în îngrășământ pentru plantele voastre!

Bananele sunt fructe dulci și nutritive. Mulți oameni le iubesc și le includ în meniul lor cotidian. Cojile de banană ajung la coșul de gunoi, deși ele reprezintă un îngrășământ excelent pentru plante — gratuit și natural, bogat în potasiu, magneziu, fosfor, calciu și alte minerale folositoare. 

Așa cum oamenii profită de pulpa bananelor, la fel și plantele pot profita de cojile lor. 

Există mai multe moduri de folosire a cojilor de banane ca îngrășământ. Puteți să fertilizați atât plantele de cameră, cât și pe cele din grădină, cu ajutorul lor — în orice perioadă a anului.

Prima metodă constă în mărunțirea cojilor de banană, folosind cuțitul sau foarfecele (astfel ele se descompun mai repede, eliberând nutrienții, vitaminele și mineralele în sol). Adăugați-le în sol la adâncimea de 5-10 cm. Dacă vreți să îmbogățiți solul de pe parcela cu legume cu ajutorul cojilor de banane, cel mai bine ar fi să le îngropați în el cu ceva timp înainte de plantarea legumelor.

A doua metodă. Bineînțeles, puteți să folosiți cojile întregi de banane. Îngropați-le în solul din grădină. În acest caz procesul de descompunere a acestora va fi mai lung. Puteți să utilizați această metodă de fertilizare, când grădina este goală, pentru a o pregăti pentru următorul sezon sau prin adăugarea cojilor de banană în jurul plantelor, la distanță de rădăcinile lor: de exemplu, în jurul pomilor și tufelor fructifere.

A treia metodă — compostarea. Dacă pregătiți compostul de sine stătător, puteți să includeți oricând cojile de banane în el, îmbunătățindu-i astfel compoziția.

A patra metodă — „ceaiul de banane”. Tăiați coaja de banane, puneți-o într-un vas adânc și acoperiți-o cu apă rece. Acoperiți vasul cu un capac și puneți-l deoparte pentru câteva zile. Lăsați coaja de banană să se macereze și să fermenteze. După ce procesul de fermentare se va sfârși, strecurați „ceaiul” obținut și udați plantele cu el, turnându-l pe solul umed. Această metodă este perfectă pentru fertilizarea plantelor cultivate în ghivece.

Spor la grădinărit!

New