Ouă vopsite cu coloranți naturali (hibiscus și curcuma)!

Folosind 2 coloranți naturali — hibiscusul și curcuma, puteți să obțineți multe nuanțe frumoase și interesante. Cu ajutorul lor pot fi pregătite atât ouă monocromatice, cât și ouă marmorate. Alegeți varianta, care vă place și pregătiți-vă cu bucurie de sărbătoarea Învierii Domnului!

INGREDIENTE:

-14 ouă albe;

-20 g de curcuma măcinată;

-1400-1600 ml de apă;

-2 linguri de oțet;

-80-90 g de ceai de hibiscus (vrac);

-puțin ulei rafinat de floarea-soarelui (+ un disc de vată).

MOD DE PREPARARE:

Ca să vă prezentăm aceste moduri de vopsire, noi am utilizat 14 ouă. Pentru ca ele să nu se crape în timpul fierberii, lăsați-le să se încălzească până la temperatura camerei (aproximativ 2 ore).

Apoi spălați-le bine cu bicarbonat de sodiu, ștergând și eventualele inscripții de pe suprafața lor. Asigurați-vă că nu prezintă crăpături pe coajă.

Pentru metodele 3 și 5 sunt necesare ouă fierte (noi am folosit 7 din cele 14 ouă). Puneți-le într-o cratiță potrivită, acoperiți-le cu apă rece și fierbeți-le timp de 8-10 minute, pe foc moderat. Ca să se fixeze bine coloranții, ouăle trebuie să fie fierbinți: de aceea, fierbeți-le chiar înainte de vopsire și scoateți-le din apa fierbinte doar în momentul, în care le transferați în soluția de colorant.

Prima metodă (ouă mov): 

1.Puneți ceaiul de hibiscus într-o cratiță potrivită. Turnați 700-800 ml de apă rece peste ele. Amestecați.

2.Adăugați 5 ouă crude în soluția obținută, astfel încât să fie acoperite complet de lichid și florile de hibiscus.

3.Fierbeți ouăle timp de 15 minute din momentul clocotirii, pe foc moderat, amestecând periodic.

4.Cât timp plutesc prin soluție, ouăle sunt roz pal. Dar după ce sunt scoase din ea, pe măsura evaporării lichidului de pe suprafața lor, ele devin mov (văzând cu ochii).

5.Scoateți pe rând 2-3 ouă din soluție și tapetați-le cu prosoape de hârtie: anume tapetați-le! Nu le ștergeți prin frecare, deoarece cât timp ouăle sunt fierbinți, colorantul este instabil. După răcire el se stabilizează.

A doua metodă (ouă gri):

6.Ca să obțineți încă o nuanță, lăsați celelalte ouă în soluția de hibiscus până se vor răci complet. Ele trebuie să fie acoperite complet de lichid: dacă este necesar, adăugați puțină apă.

7.După răcire scoateți-le din soluție și tapetați-le suprafața cu prosoape de hârtie. Ouăle devin gri, ușor marmorate.

A treia metodă (ouă gri-albăstrii):

8.Strecurați soluția de hibiscus și lăsați-o să se răcească complet.

9.Adăugați ouăle fierte și încă fierbinți în ea (noi am folosit 3 ouă), asigurându-vă că sunt acoperite complet (dacă este necesar, mai adăugați puțină apă). Lăsați-le să se vopsească pe parcursul a 20 minute.

10.Scoateți pe rând ouăle din soluție și tapetați-le cu prosoape de hârtie. Ele capătă o nuanță gri-albăstrie: destul de închisă, dar foarte frumoasă.

A patra metodă (ouă portocalii):

1.Dizolvați curcuma măcinată în 700-800 ml de apă rece, amestecând bine, ca să obțineți o soluție omogenă. Realizați acest lucru într-o crăticioară.

2.Adăugați ouăle crude (noi am folosit 2 bucăți). Ele trebuie să fie acoperite complet de lichid (dacă este necesar, mai adăugați puțină apă).

3.Fierbeți ouăle în soluția de curcuma timp de 10 minute din momentul clocotirii, pe foc moderat, amestecând periodic.

4.Scoateți-le pe rând din soluția fierbinte și tapetați-le cu prosoape de hârtie. Ouăle vopsite în acest fel sunt portocalii.

A cincea metodă (ouă galbene):

5.Adăugați 2 linguri de oțet în soluția de curcuma. Amestecați.

6.Adăugați ouăle fierte, încă fierbinți, în ea (noi am pus 4 ouă). Asigurați-vă că sunt acoperite complet de lichid și lăsați-le să se coloreze pe parcursul a 20 minute.

7.Scoateți-le pe rând din soluție și turnați puțină apă peste ele, ca să îndepărtați eventualele particule mici de curcuma de pe suprafața lor. Tapetați-le cu prosoape de hârtie. Ouăle colorate astfel devin galbene ca lămâia.

Iată ouăle obținute prin cele 5 metode:

A șasea metodă (ouă verzi):

1.Scufundați ouăle galbene în soluția de hibiscus. Lăsați-le să se vopsească: cu cât le veți ține mai mult în această soluție, cu atât nuanța lor de verde va fi mai închisă. La sfârșit scoateți-le din lichid și tapetați-le cu prosoape de hârtie.

2.Ca să obțineți o nuanță de verde deschis (măslinie), este suficient să țineți oul galben în soluția de hibiscus pe parcursul a 1-2 minute.

3.Puteți să experimentați și să obțineți nuanțe noi:

4.Și ouăle portocalii pot fi supuse experimentelor respective:

Iată cum, folosind doar 2 coloranți, puteți obține multe culori și nuanțe interesante!

Iar la sfârșit, după ce ouăle se răcesc complet, ungeți-le cu un disc înmuiat în ulei. Astfel ele devin lucioase! 

Sărbători fericite!

New