Plăcinte cu varză și brânză! Am putea să le mâncăm zilnic!

Sunt minunate! Am putea să le mâncăm zilnic! Ele constau din cantități aproximativ egale de aluat și umplutură (umplutura poate fi chiar mai multă).

INGREDIENTE:

Pentru aluat (900 g):

-500 g de făină;

-200 ml de lapte;

-200-220 ml de apă;

-5 g de drojdie uscată (sau 15 g de drojdie proaspătă);

-o linguriță de sare (7 g);

-o linguriță de zahăr (8 g).

Pentru umplutură (900-1100 g):

-1 kg de varză albă;

-400 g de mozzarella (puteți să o înlocuiți cu feta, telemea sau altă brânză sărată — dacă este foarte sărată, înmuiați-o în apă rece pentru câteva ore sau combinați-o cu mozzarella în proporție de 1:1);

-o lingură de ulei;

-sare, piper negru măcinat — după gust.

Altele: unt topit (pentru ungerea plăcintelor după coacere).

Dacă vreți să pregătiți plăcinte de post, atunci preparați aluatul doar cu apă, iar umplutura — din varză și ceapă prăjită. La sfârșit ungeți plăcintele cu puțin ulei sau margarină topită.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: puneți făina cernută, sarea și zahărul într-un bol adânc. Amestecați foarte bine, pentru ca sarea să nu interacționeze direct cu drojdia.

2.Adăugați drojdia uscată. Amestecați.

Dacă folosiți drojdie proaspătă, trebuie să o dizolvați în apa caldă.

3.Încălziți laptele și apa până la aproximativ 30°C (dacă vremea este caniculară, nu trebuie să le încălziți: puneți-le reci în aluat). Adăugați-le în bolul cu ingredientele uscate și amestecați bine: inițial cu furculița, după care cu mâinile. Trebuie să obțineți un aluat foarte moale și lipicios.

4.Ungeți suprafața aluatului cu puțin ulei. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie sau cu folie alimentară, înțepându-o în 2-3 locuri cu cuțitul.

5.Lăsați aluatul să dospească într-un loc cald (temperatura optimă este de circa 28°C; dacă ea este mai mare, ajungând până la 33-35°C, ar fi mai bine să puneți aluatul într-un loc mai răcoros). El trebuie să-și mărească volumul de 2-2.5 ori.

6.Pregătiți umplutura: tocați foarte mărunt varza.

7.Turnați o cantitate mică de ulei într-o tigaie încăpătoare, pusă pe foc mic. Adăugați varza mărunțită și, amestecând continuu, așteptați până când ea își va reduce volumul. Ea nu trebuie prăjită, ci înnăbușită!

Dacă varza dumneavoastră este bătrână (uscată și dură), puteți să adăugați puțină apă sau chiar lapte în tigaie (se consideră că astfel varza devine mai fină). De asemenea, varza nu trebuie sărată la începutul preparării, deoarece ea poate să elibereze mult suc și fiindcă ulterior veți adăuga brânza, care este sărată (cel mai bine ar fi să ajustați gustul umpluturii la sfârșit).

8.După ce varza își va micșora volumul, acoperiți-o cu un capac și înnăbușiți-o pe foc mic, până se va înmuia. Amestecați-o periodic cu spatula, ca să nu-i permiteți să se prăjească.

9.Apoi luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească.

10.Dați mozzarella prin răzătoare.

11.Stoarceți puțin varza înnăbușită cu mâinile, ca să îndepărtați o parte din zeama eliberată de ea.

12.Apoi amestecați-o cu brânza rasă și piper negru măcinat după gust. Gustați umplutura obținută și, dacă este necesar, mai adăugați sare în ea.

13.Divizați umplutura în 3 părți egale, oferindu-le forma de biluțe.

14.Înainte de a începe modelarea plăcintelor, decupați 3 bucăți de hârtie de copt. De asemenea, preîncălziți cuptorul până la 230-250°C, punând tava în el.

15.Modelați plăcintele: lucrând pe masa presărată cu făină, divizați aluatul dospit în 3 bucăți egale. Rotunjiți-le puțin, presărați-le cu făină și acoperiți-le cu folie alimentară, ca să nu se usuce.

16.Presărați un tocător cu făină și puneți prima bucată de aluat pe el. Întindeți-o cu mâinile sub formă de turtiță rotundă, astfel încât marginile să fie mai subțiri decât mijlocul ei.

17.Puneți o biluță de varză și mozzarella în centrul turtiței.

18.Apoi adunați marginile turtiței deasupra umpluturii, lipindu-le foarte bine.

19.Începeți să aplatizați „săculețul” obținut, presându-l atent cu palma: dinspre centru către margini.

20.După ce plăcinta va deveni plată, transferați-o pe o bucată de hârtie de copt, presărată cu făină. Continuați să o aplatizați cu palma până va deveni subțire. Plăcintele noastre au avut diametrul de 28 cm.

21.Realizați un orificiu mic în mijlocul plăcintei. Altfel ea se va umfla în timpul coacerii, transformându-se într-un fel de bilă. Înainte de coacere ar fi bine să îndepărtați făina excesivă de pe hârtia de copt, ca să nu se ardă la temperatura înaltă.

22.Scoateți tava fierbinte din cuptor și transferați plăcinta pe ea. Introduceți-o îndată în cuptorul încins, așezându-o pe raftul lui inferior. Coaceți plăcinta timp de 7-10 minute, până se va rumeni.

23.Procedând similar, pregătiți celelalte 2 plăcinte. Când veți scoate prima plăcintă din cuptor, dați-o îndată pe următoarea la copt.

24.Transferați prima plăcintă pe grătar, ca să nu i se înmoaie fundul. Ungeți-o cu unt topit. Când veți scoate celelalte plăcinte din cuptor, așezați-le peste prima, ungându-le, de asemenea, cu unt topit.

25.Transferați plăcintele pe un platou. Tăiați-le în feliuțe.

26.Ele se servesc sub formă de feliuțe suprapuse.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New