Prăjitură cu brânză dulce de vaci, mere și „lacrimi” de caramel. Un deliciu inegalabil!

Este o prăjitură delicioasă, aromată și aspectuoasă. Încercați să o pregătiți!

INGREDIENTE (pentru o tavă cu dimensiunile de 30 x 40 cm):

Pentru aluat:

-160 g de făină;

-150 g de unt;

-zahăr — după gust (noi am folosit 200 g, dar puteți să pregătiți aluatul și fără zahăr);

-150 g de smântână fermentată;

-4 gălbenușuri de ouă;

-1/3 linguriță de bicarbonat de sodiu (anihilează aciditatea smântânii; dacă smântâna este foarte acră, puteți să adăugați mai mult bicarbonat de sodiu; dacă este mai puțin acră — mai puțin sau deloc);

-o linguriță rasă de praf de copt.

Pentru stratul de brânză dulce de vaci:

-600 g de brânză dulce de vaci;

-200 g de zahăr;

-4 gălbenușuri de ouă;

-3-4 linguri de griș.

Pentru stratul de mere:

-4-5 mere mari;

-o linguriță de scorțișoară măcinată.

Pentru stratul de bezea:

-8 albușuri de ouă;

-200 g de zahăr;

-un praf de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți compoziția de brânză: combinați brânza dulce de vaci și gălbenușurile de ouă. Adăugând treptat zahărul, bateți totul cu blenderul până la omogenizare. Dacă nu aveți blender, puteți să treceți brânza printr-o strecurătoare măruntă sau să o pisați cu zdrobitorul pentru piure.

2.Adăugați grișul și amestecați. Cantitatea necesară de griș depinde de umiditatea brânzei: dacă aceasta este uscată, veți avea nevoie de mai puțin griș, iar dacă este umedă și moale — de o cantitate mai mare. Noi am adăugați 4 linguri de griș.

3.Lăsați compoziția să se odihnească, pentru ca grișul să se umfle.

4.Între timp pregătiți aluatul: bateți untul cu mixerul, adăugând treptat zahărul (dacă doriți să-l utilizați).

5.Adăugați smântâna fermentată și gălbenușurile de ouă. Bateți cu mixerul până la omogenizare.

6.Adăugați bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Mixați până le veți încorpora.

7.Încorporați rapid făina. Puteți să utilizați mixerul pornit la viteză mică, pornindu-l și oprindu-l alternant. Mixați aluatul până va deveni omogen. El trebuie să fie moale, dens, cu consistența smântânii de casă.

8.Transferați aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt, răspândindu-l uniform cu ajutorul unei spatule. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 180°C, pe raftul mijlociu și coaceți blatul prăjiturii pe parcursul a 10-15 minute.

9.Pregătiți merele: spălați-le, uscați-le și curățați-le de coajă și cotoare. Tăiați-le în feliuțe subțiri.

10.Scoateți tava din cuptor. Aluatul trebuie să se coacă și să nu se lase, când este presat cu degetul. Dacă veți adăuga zahăr, blatul se va rumeni. Dacă veți adăuga mai puțin zahăr sau deloc, blatul va fi mai deschis la culoare.

11.Răspândiți uniform compoziția de brânză pe blatul fierbinte. Așezați feliuțele de mere pe suprafața stratului respectiv și presărați-le cu scorțișoară măcinată.

12.Reduceți temperatura cuptorului până la 170°C și introduceți tava în el, așezându-o pe raftul superior celui mijlociu. Coaceți prăjitura pe parcursul a 10-15 minute, până se va coagula stratul de brânză.

13.Pregătiți bezeaua: cu 3-4 minute înainte de terminarea timpului de coacere, bateți albușurile cu un praf de sare până la apariția vârfurilor moi. Apoi adăugați treptat zahărul și continuați mixarea până la apariția vârfurilor persistente și dizolvarea completă a zahărului (când frecați bezeaua între degete, nu trebuie să simțiți cristalele de zahăr).

14.Scoateți tava din cuptor și răspândiți uniform bezeaua pe suprafața prăjiturii.

15.Introduceți-o înapoi în cuptorul preîncălzit până la 170°C, pe raftul superior celui mijlociu și coaceți prăjitura pe parcursul a 20-25 minute, până când se va acoperi cu crusta de caramel.

16.Ca să apară „lacrimile” de caramel, deschideți ușa cuptorului și aerisiți-l puțin. Apoi închideți-i ușa și lăsați prăjitura să se răcească complet în interiorul lui. Cel mai bine ar fi să nu mai deschideți ușa cuptorului, ca să nu se evapore aburii și să se formeze condensul pe suprafața prăjiturii. Condensul va topi crusta de caramel și va forma „lacrimile”. De regulă, acest proces durează 2-3 ore.

Prăjitura este incredibil de gustoasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New