Salată delicioasă de fasole cu legume în sos de roșii (pentru iarnă)!

Astăzi vrem să vă oferim încă o rețetă minunată de conservă pentru iarnă, pe care puteți să o adăugați în colecția dumneavoastră culinară! Salata de fasole cu legume în sos de roșii este una dintre cele mai gustoase salate dintre cele conservate de noi. Ea este foarte apetisantă, sățioasă, moderat de sărată și are gust dulce-acrișor. Reprezintă o completare excelentă a meselor de iarnă, o garnitură ideală pentru carne și peste, un deliciu pentru cei care postesc. Poate fi folosită ca bază pentru prepararea supelor sau ciorbelor cu fasole, a tocanelor de legume și carne. Este delicioasă atât fierbinte, cât și rece. Se păstrează excelent la temperatura camerei. Pregătiți-o neapărat! Nu veți regreta!

INGREDIENTE:

-2 kg de roșii;

-80 g de sare neiodată (2 linguri cu vârf);

-200 g de zahăr (un pahar);

-300 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (1.5 pahare);

-1 kg de morcov;

-2 kg de ardei grași;

-1-3 ardei iuți;

-1 kg de ceapă;

-2 lingurițe de oțet 70% sau 80 ml de oțet 9%;

-450 g de fasole uscată (culoarea ei nu are importanță);

-o căpățână de usturoi (opțional).

Din aceste ingrediente veți obține 6 borcane de 1 litru și 1 borcan de 500 ml de salată.

Volumul paharului folosit este 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați fasolea și acoperiți-o cu apă rece. Lăsați-o să se înmoaie peste noapte. Apoi fierbeți-o fără sare până va fi gata. Cât timp pregătiți celelalte ingrediente, lăsați-o în supă, ca să nu se usuce.

2.Îndepărtați cotoarele roșiilor și tăiați-le în bucăți. Treceți-le prin mașina de tocat carne sau pasați-le cu blenderul.

3.Curățați ardeii grași de codițe, semințe și nervuri. Tăiați-i sub formă de cubulețe cu latura de 1.5-2 cm.

4.Tăiați ceapa în cubulețe.

5.Tăiați morcovul în fâșii scurte și subțiri. Puteți să folosiți răzătoarea pentru realizarea acestui pas.

6.Curățați ardeii iuți de codițe și semințe. Tăiați-i sub formă de fâșii scurte și subțiri.

7.Turnați roșiile pasate într-o cratiță încăpătoare, cu fundul gros și volumul de minim 8 litri. Adăugați sarea neiodată, zahărul și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Amestecați și aduceți compoziția rezultată până la punctul de fierbere.

8.Adăugați morcovul. Amestecați. Fierbeți totul pe parcursul a 10 minute din momentul clocotirii, pe foc moderat, amestecând periodic.

9.Adăugați ardeii grași și ardeii iuți. Amestecați. Fierbeți compoziția timp de 10 minute din momentul clocotirii, pe foc mic, amestecând periodic.

10.Adăugați ceapa. Amestecați. Fierbeți salata pe parcursul a încă 10 minute din momentul clocotirii, pe foc mic, amestecând din când în când.

11.Adăugați oțetul, fasolea fiartă și usturoiul mărunțit. Amestecați. Fierbeți salata timp de 10 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Nu uitați să o amestecați periodic.

Dacă vreți să obțineți o compoziție mai lichidă, adăugați supa, în care a fiert fasolea, în salată până veți obține consistența dorită.

12.Gustați salata. Dacă este necesar, mai adăugați sare, zahăr și/sau oțet.

13.Transferați salata clocotindă (țineți-o pe foc mic) în borcane sterilizate. Acoperiți-le îndată cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.

14.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet.

15.Puneți conservele obținute la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New