Șase cele mai frecvente întrebări despre clematite!

Vreți să plantați o liană frumoasă, dar nu știți cum să o îngrijiți? Noi am pregătit pentru voi răspunsurile la cele mai răspândite întrebări, pe care deseori le pun grădinarii începători.

Clematitele (Clematis) pot fi cultivate ușor din semințe sau butași verzi. Dar pentru ca această plantă să vă bucure prin aspectul său atrăgător, trebuie să știți câteva aspecte importante despre îngrijirea ei.

1. CÂND ESTE MAI BINE SĂ PLANTAȚI CLEMATITELE — PRIMĂVARA SAU VARA?

Clematitele pot fi plantate atât primăvara, cât și toamna (până în octombrie). Butașii crescuți în ghivece pot fi „cazați” în grădină chiar și vara. Iar butașii cu rădăcinile descoperite se plantează exclusiv în aprilie sau la începutul lunii mai, când mugurii încă nu au reușit să se desfacă. În același timp, indiferent de perioada sădirii, planta trebuie neapărat umbrită până când se va adapta.

2. CUM SE REPLANTEAZĂ CLEMATITELE ÎN ALT LOC?

Replantarea clematitelor într-un loc nou este complicată, deoarece planta are un sistem radicular destul de puternic. De asemenea, va trebui să tăiați toți lăstarii ei lungi. Cel mai bine ar fi să realizați transplantarea primăvara (la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai) sau la sfârșitul verii. Dacă primăvara nu se grăbește să sosească și solul nu s-a încălzit până în mai, atunci „mutatul” trebuie amânat până în august.

Trebuie să dezgropați rădăcinile tufei de clematite până la înălțimea cazmalei (25-28 cm) și să le scoateți cu tot cu grămada de pământ. Apoi scuturați solul, îndreptați rădăcinile și, folosind un cuțit ascuțit, divizați planta în părți, care constau din 4-6 tulpini. La fiecare tufă mică trebuie să înlăturați rădăcinile, care nu sunt unite de colet și să le scurtați pe cele prea lungi. Când realizați plantarea, clematitele separate trebuie adâncite bine și învăluite cu sol sau faceți o movilă în jurul bazei plantei.

3. CUM SE ÎNGRIJESC CORECT CLEMATITELE?

Clematitele iubesc lumina, cresc bine în locurile protejate de vânt și nu suportă solurile grele, foarte acide. Pe lângă acestea, ele au nevoie de un drenaj bun, deoarece altfel rădăcinile lor pot să putrezească.

Principalele îngrijiri ale clematitelor constau în irigare regulată (minim o dată pe săptămână, iar în timpul arșițelor — de 2-3 ori) și destul de abundentă, afânarea solului, îndepărtarea buruienilor și fertilizarea cu îngrășăminte organice de 1-2 ori pe lună (începând cu al doilea an de la plantare). Ca să mențineți umezeala în sol și să împiedicați creșterea buruienilor, se recomandă mulcirea clematitelor cu humus sau mușchi.

În timpul ploilor persistente părțile inferioare ale lianelor trebuie pudrate cu cenușă de lemn. Aceasta previne ofilirea lăstarilor. Se recomandă plantarea gălbenelelor la baza clematitelor. Aceste flori galbene-portocalii le ocrotesc de nematode.

Plantele adulte se cațără singure pe gard, foișor, pergolă și pereții diferitor construcții. Iar pentru exemplarele tinere trebuie să montați un spalier. De asemenea, clematitele necesită tundere corectă.

4. CUM ȘI CÂND SE TUND CLEMATITELE?

După primul an de creștere, toamna, toate clematitele se tund mult — până la primul mugur. Tăierea stimulează creșterea lăstarilor din mugurii latenți de la baza plantei în anul următor. În al doilea și următorii ani diferite soiuri de clematite se tund diferit.

În funcție de faptul că clematitele înfloresc pe lăstarii din anul curent sau trecut, floricultorii le împart în 3 grupe. Și fiecare grupă are caracteristicile sale de tundere.

5. DE CE CLEMATITELE NU ÎNFLORESC ȘI CE TREBUIE SĂ FACEȚI?

Cele mai frecvente cauze de absență a florilor la clematite:

-cornetul radicular dezgolit (clematitele trebuie plantate destul de adânc; este important ca baza ei (cornetul radicular) să fie acoperit bine cu mulci pe parcursul iernii);

-solul foarte acid (majoritatea soiurilor de clematite preferă pH-ul slab alcalin; de aceea, se recomandă ca primăvara fiecare plantă să fie udată cu soluție de cretă — o lingură de cretă la 10 litri de apă);

-spalierul metalic (vara metalul se încălzește — temperatura înaltă deprimă planta);

-locul nepotrivit din grădină (clematitele se dezvoltă rău, când există deficitul de lumină solară și drenajul rău);

-tunderea incorectă;

-dăunătorii din sol — nematodele (planta afectată se dezgroapă cu tot cu solul din jurul ei și se distruge);

-îngrijirea insuficientă și învelișul rău din timpul iernii.

Ca să obțineți o înflorire frumoasă, planta trebuie îngrijită și fertilizată corect. Ca să-i asigurați o iernare confortabilă, la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie trebuie să adăugați superfosfat și orice îngrășământ cu potasiu în jurul clematitelor (câte 0.5 lingură din fiecare îngrășământ se dizolvă în 10 litri de apă).

Clematita populară „Nelly Moser”.

6. CUM SE ÎNMULȚESC CLEMATITELE?

Clematitele se înmulțesc prin câteva metode:

-butași;

-marcotaj terestru sau aerian;

-semințe;

-divizarea tufei.

Clematitele cu flori mari și multe alte soiuri de clematite se înmulțesc exclusiv prin metode vegetative. Înmulțirea prin semințe se aplică doar la soiurile cu flori mici, la care caracteristicile de soi se păstrează și se transmit din generație în generație.

Nu vă descurajați, dacă clematitele dumneavoastră au suferit din cauza gerurilor. Pe parcursul a 2-3 ani această plantă poate să elibereze lăstari noi de la nivelul cornetului radicular și să se regenereze. În următorul an fiți mai atenți, când îngrijiți clematitele, asigurați-i o iernare confortabilă și peste 2 ani planta iarăși vă va bucura prin florile sale abundente.

Spor la grădinărit!

New