Șase remedii eficiente pentru îndepărtarea mirosului neplăcut de pe haine!

Țesăturile au o capacitate foarte mare de absorbție a mirosurilor, atât plăcute, cât și neplăcute. Acestea pot apărea atât la sfârșitul zilei, cât și după spălare, dar, indiferent de originea lor, trebuie să știm cum să scăpăm de ele.

Astfel, echipa noastră a pregătit câteva remedii eficiente, care vă vor ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Recomandări generale:

Înainte de a vă spăla hainele, verificați eticheta. Pe ele întotdeauna sunt specificate informații privind modul de spălare recomandat și temperatura permisă. Dacă pe etichetă scrie „doar pentru curățare uscată”, respectați această recomandare. În toate celelalte cazuri, alegeți un detergent cu o cantitate minimă de substanțe chimice puternice, reducând astfel probabilitatea de deteriorare a țesăturilor.

Nu renunțați la folosirea balsamurilor pentru rufe – acestea ajută și la eliminarea mirosurilor neplăcute. Adevărul este că apa de la robinet conține multe săruri și minerale, prin urmare, poate afecta țesătura hainelor. De aceea, pentru a rezolva această problemă și pentru a obține o bună calitate a spălării, apa trebuie să fie dedurizată.

Unele mirosuri pot fi eliminate printr-o simplă aerisire. De exemplu, mirosul de acetonă nu este rezistent, așa că pur și simplu puteți lăsa haina pătată la aer liber pentru câteva ore și aceasta se va evapora.

Notă: Îndepărtarea mirosurilor de pe țesăturile sintetice trebuie să fie făcută cu atenție. De obicei, acestea reacționează negativ la bicarbonat de sodiu, oțet sau alcool, deoarece sunt niște produse destul de puternice și pot face ca țesătura să-și piardă culoarea sau chiar să se rupă.

1. Gelul de veselă

Mirosurile cele mai greu de îndepărtat sunt cele cauzate de substanțele sintetice sau de produsele pe bază de petrol. Acestea sunt extrem de persistente, așa că va fi nevoie de mult efort pentru a scăpa de un miros atât de neplăcut. De exemplu, mirosul de benzină sau de parafină nu dispare chiar și după două spălări și aerisii în aer liber. De aceea, trebuie să fie abordat într-un mod diferit.

Deci, va fi nevoie de două etape de curățare. Pentru început, diluați 100 ml de gel de vase (incolor) într-un lighean cu apă rece și puneți haina murdară la înmuiat pentru două ore. După expirarea timpului, scoateți haina, scurgeți-o bine și spălați-o cu praf de spălat amestecat cu o lingură de bicarbonat de sodiu.

2. Soluție din bicarbonat de sodiu

Dacă credeți că benzina este cel mai rău lucru care se poate întâmpla cu hainele dvs., atunci să știți că vă înșelați. Este mult mai greu de eliminat mirosul compușilor fenolici sau al analogilor acestora, care însoțesc de obicei articolele chinezești, jucăriile și gențile de calitate proastă. Din păcate, de acest miros nu puteți scăpa complet, însă îl puteți face mai puțin sesizabil.

Pentru aceasta, adăugați un pahar de bicarbonat de sodiu într-un recipient cu patru pahare de apă fierbinte, amestecați și turnați soluția într-un lighean cu apă rece. Înmuiați complet haina în el și lăsați-o timp de aproximativ patru ore, sau mai bine peste noapte, pentru a-i permite să se îmbibe cu acest lichid. Mai apoi, puteți spăla haina la mașină conform instrucțiunilor de pe etichetă. Dacă mirosul va persista chiar și după câteva astfel de proceduri, puteți să puneți haina într-o pungă cu o cutie deschisă de bicarbonat de sodiu și să o păstrați închisă timp de câteva zile pentru a permite bicarbonatului de sodiu să absoarbă tot mirosul neplăcut.

3. Amoniacul

Amoniacul este o soluție mai agresivă, dar eficientă. El poate ajuta la îndepărtarea mirosurilor de mucegai, de ulei rânced sau de grăsime, precum și a mirosurilor de „șezut” a hainelor mai vechi sau a celor procurate de mâna a doua. Pentru aceasta, diluați 10 ml de amoniac într-un lighean cu apă caldă și înmuiați haina în el timp de două-trei ore. Dacă țesătura nu face parte din categoria delicată, puteți adăuga amoniac și în compartimentul de balsam al mașinii de spălat. Dacă vă faceți griji că va lăsa un miros distinctiv de amoniac pe haine, fiți siguri că se evaporă foarte repede, așa că nu trebuie să vă îngrijorați în privința prospețimii rufelor.

4. Oțetul

Mirosul de parfum și deodorant se absoarbe imediat în haine. Oțetul este o modalitate bună de a scăpa de el. Turnați apă rece într-un lighean, adăugați o jumătate de pahar de oțet, apoi înmuiați în el haina cu problemă timp de o oră și jumătate. După aceasta, clătiți-o în apă caldă și spălați-o în mașină. Principalul avantaj al acestui remediu este că oțetul nu numai că va ajuta la eliminarea mirosului, dar va îndepărta și petele de la subraț, dacă există. Pentru ca hainele să nu miroase a oțet după aceea, folosiți un balsam de rufe puternic parfumat în timpul spălării, sau puneți niște fâșii parfumate în uscător.

5. Sarea

Mirosul de transpirație este probabil unul dintre cele mai enervante. Deodorantele nu reușesc întotdeauna să îl neutralizeze și ajung să lase pete pe haine. Din fericire, există un produs universal care nu numai că vă poate scăpa de mirosul urât al hainelor, dar și de petele lăsate de deodorante. Și noi vorbim despre sarea obișnuită.

Pentru a curăța o haină cu o problemă de genul acesta, dizolvați două linguri de sare într-un pahar de apă și aplicați lichidul obținut peste petele din zona axilei. Lăsați-l să acționeze timp de o oră sau două, apoi spălați haina în mașina de spălat, folosind modul de spălare corect.

Apropo, sarea obișnuită poate îndepărta nu numai mirosul de transpirație, ci și mirosul de ulei.

6. Balsamul de rufe

Când vine vorba de eliminarea diferitor mirosuri, balsamurile de rufe cu ingrediente naturale sunt foarte utile. Materialele sintetice nu fac decât să înăbușe mirosul, suprasolicitându-l cu parfumurile lor, în timp ce substanțele naturale fie îl descompun, fie îl elimină complet. Astfel, de exemplu, un balsam normal poate îndepărta cu ușurință mirosul de cremă de protecție solară de pe un prosop sau de pe o cuvertură de pat. Cu toate acestea, trebuie mai întâi să le spălați cu săpun de rufe, apoi să le clătiți în apă cu balsam.

Spor la treabă!

New