Șuncă de casă la cuptor – rețetă simplă și ușor de pregătit! Aperitiv ideal pentru mesele de sărbătoare!

Nimic mai mult decât un amestec de condimente și o bucată de mușchi de porc pentru a obține un deliciu savuros, care vă va cuceri prin gustul său și vă va convinge că mezelurile din comerț nu sunt la fel de gustoase ca acestea pregătite de casă, cu propriile mâini.

INGREDIENTE:

– 1,6 kg de mușchi de porc;

– 16 g de sare grunjoasă;

– 16 g de sare de nitriți;

Condimente:

– 2 g de boabe de piper negru;

– 5 boabe de ienibahar;

– 2 g de usturoi granulat;

– 2 g de frunze de dafin;

– 2 g de oregano uscat;

– 2 g de coriandru;

– 2 g de nucșoară.

*Sarea de nitriți poate fi înlocuită cu cea grunjoasă. În cazul dat, cantitatea acesteia se dublează.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați și uscați bucata de carne cu prosoape de hârtie.

2. Încorporați sarea grunjoasă cu cea de nitriți și frecați foarte bine carnea pe ambele părți cu amestecul obținut.

3. După aceasta, înveliți-o în câteva straturi de folie alimentară și puneți-o în frigider pentru o săptămână.

4. Pasați frunza de dafin, boabele de piper negru și de ienibahar într-un mojar. După aceea, adăugați oregano, coriandrul, nucșoara, usturoiul granulat și mai pasați-le puțin, încât să le încorporați bine. Transferați amestecul de condimente într-un recipient potrivit.

5. Scoateți carnea din frigider și înlăturați folia alimentară. Împărțiți amestecul de condimente în două și masați carnea pe ambele părți cu el.

6. Transferați-o într-o formă de copt și dați-o în cuptorul rece. Setați-l să se încălzească până la temperatura de 70°C. Peste o oră, măriți temperatura până la 80°C. După aceasta, continuați să gătiți carnea încă timp de două ore, fără să deschideți ușa cuptorului.

7. Peste două ore, începeți să verificați temperatura din carne, cu ajutorul unui termometru de bucătărie. Este foarte important ca aceasta să nu fie mai mare de 74°C. Desigur, acest lucru poate varia în funcție de caracteristicile cuptorului dvs. și de grosimea bucății de carne. După aceasta, mai coaceți carnea timp de aproximativ o oră și jumătate.

8. Scoateți-o din cuptor, acoperiți-o cu o folie alimentară și transferați-o imediat în frigider. Astfel, ea va obține textura și finețea caracteristică unei șunci adevărate.

9. Scoateți deliciul din frigider, uscați-l cu niște prosoape de hârtie, transferați-l pe un tocător și tăiați-l felii. Serviți șunca obținută cu multă plăcere pe o bucată de pâine proaspătă la micul dejun, sau serviți-o fără grijă pe orice masă de sărbătoare, deoarece este foarte gustoasă și aspectuoasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New