Șuncă de casă!

Șunca fină, suculentă și delicioasă se prepară destul de ușor. Astăzi vrem să vă oferim o rețetă universală, cu ajutorul căreia puteți să pregătiți șuncă din diferite tipuri de carne și, de asemenea, cu textură diferită: de la grosolană, cu bucățele și până la omogenă. Șunca fiartă este la fel de bună sau chiar mai bună decât alte mezeluri. O gustare minunată!

INGREDIENTE:

-1250 g de ceafă de porc (rece, abia scoasă din frigider);

-750 g de carne de pui (rece, abia scoasă din frigider);

-100 ml de apă rece ca gheața;

-18 g de sare;

-17 g de nitrit de sodiu;

-2 g de piper negru măcinat;

-alte condimente — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați jumătate de ceafă de porc și carnea de pui în cubulețe cu latura de 1.5-2 cm. Puneți-le într-un bol adânc.

2.Adăugați sarea, nitritul de sodiu, piperul negru măcinat, celelalte condimente (dacă le folosiți) și apa rece ca gheața. Amestecați totul cu mâinile sau cu ajutorul robotului de bucătărie, la care ați montat lamele de plastic pentru frământarea aluatului (puteți să folosiți și mixerul cu telurile pentru aluat), până când veți obține o compoziție vâscoasă (apa trebuie să pătrundă în carne).

3.Tăiați restul cefei de porc în bucăți și treceți-o prin mașina de tocat carne, la care ați montat sita cu cele mai mari găuri. Adăugați-o în compoziția din bucăți de carne. Amestecați și frământați până când se vor combina foarte bine (este important să lucrați destul de rapid — carnea nu trebuie să reușească să se încălzească).

4.Transferați compoziția rezultată într-o caserolă, presând-o bine cu mâinile și dați-o la frigider pentru 24-48 ore, ca să se matureze.

5.Divizați compoziția de carne în 2 părți egale.

6.înveliți fiecare parte de compoziție în folie alimentară sau folie tip manșon (pungă de copt), oferindu-i forma de baton compact și străduindu-vă să scoateți toate bulele de aer din interiorul ei. Legați strâns capetele foliei.

7.Puneți batoanele de carne într-o cratiță cu apă încălzită până la 80°C‌ și acoperiți-le cu un capac. Introduceți cratița în cuptorul preîncălzit până la 75°C‌ și fierbeți șunca timp de 2 ore sau până când va atinge temperatura de 72°C‌. Temperatura apei nu trebuie să scadă în timpul preparării.

8.Transferați îndată șunca în apă rece, ca să o răciți brusc.

9.Apoi scoateți-o din folie. Feliați-o și serviți-o cu multă plăcere!

10.Șunca poate fi păstrată timp de 7 zile. Dacă o veți vida, termenul ei de valabilitate crește până la 2 săptămâni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New