Șuncă din ciolan de porc!

Delicioasă, aromată și aspectuoasă!

INGREDIENTE:

-2 ciolane de porc (greutatea fiecărui ciolan înainte de dezosare — 1.3 kg, iar după dezosare — 800 g);

-2 lingurițe de sare;

-o linguriță de piper negru măcinat;

-o linguriță de piper cu usturoi;

-o linguriță de condimente pentru carne;

-8 căței de usturoi.

Pentru fierbere:

-cojile de la 1 kg de ceapă;

-o ceapă;

-20 boabe de piper negru;

-6 boabe de ienibahar;

-2 căței de usturoi;

-2 foi de dafin;

-o lingură de sare;

-2-2.5 litri de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Acoperiți ciolanele de porc cu apă caldă și lăsați-le să se înmoaie pe parcursul a 60 minute. Apoi curățați-le foarte bine șoriciul cu cuțitul.

2.Dezosați cu grijă fiecare ciolan de porc, străduindu-vă să lăsați cât mai puțină carne pe os și să păstrați integritatea șoriciului. Dacă rămân bucățele de cartilaj pe carne, îndepărtați-le cu cuțitul.

3.După aceasta separați cu grijă carnea și șoriciul, fără să lezați integritatea lui. Secționați incomplet fiecare bucățică de carne, ca să o subțiați și să o puteți întinde ulterior pe șorici.

4.Bateți șoriciul și bucățile de carne cu ciocanul pentru carne, acoperindu-le cu folie alimentară.

5.Amestecați sarea, piperul negru măcinat, condimentele pentru carne și piperul cu usturoi. Divizați-le în 2 părți egale — pentru fiecare ciolan.

6.Tăiați mărunt usturoiul — câte 4 căței pentru fiecare ciolan (puteți să-l dați prin răzătoare sau să-l treceți prin presa de usturoi).

7.Presărați 1/3 din condimente și usturoi (din fiecare parte) pe șorici. Apoi așezați bucățelele de carne pe suprafața lui. Presărați-le cu restul condimentelor și usturoiului.

8.Rulați șoriciul sub formă de ruladă, sprijinind carnea din interiorul lui cu degetele, ca să nu se deplaseze.

9.Fixați fiecare ruladă cu ață alimentară. 

10.Înveliți ruladele cu câteva straturi de folie alimentară și dați-le la frigider peste noapte, ca să se marineze.

11.Turnați apa într-o cratiță încăpătoare. Puneți cojile de ceapă, cățeii de usturoi (striviți cu cuțitul), boabele de piper negru și ienibahar, foile de dafin și o ceapă tăiată în jumătate în ea.

12.Puneți cratița pe foc și, cum numai soluția din ea va da în clocot, adăugați sarea și ruladele din ciolan, îndepărtând în prealabil folia alimentară de pe suprafața lor. În cazul, în care soluția nu acoperă complet ruladele, mai adăugați puțină apă (doar la început — ulterior nu trebuie să mai adăugați lichid în cratiță).

13.Fierbeți șunca timp de 3 ore din momentul clocotirii, sub capac (lăsați o crăpătură mică între el și cratiță, ca să nu dea soluția în foc), pe foc mic. După primele 2 ore de fierbere întoarceți șunca pe cealaltă parte, deoarece lichidul din cratiță se evaporă parțial.

14.Peste 3 ore scoateți șunca din cratiță și lăsați-o să se răcească până aproape de temperatura camerei. 

15.Apoi îndepărtați ața alimentară de pe suprafața ei. Acoperiți-o cu folie alimentară și dați-o la frigider pentru minim 4 ore, ca să se răcească foarte bine și să-și mențină bine forma.

16.Porționați și serviți șunca din ciolan de porc.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New