Tobă din ciolan de porc – un aperitiv din cele mai ieftine ingrediente, însă foarte gustos!

Toba de casă este o rețetă tradițională nelipsită de pe mesele de sărbători. Modul de preparare s-a transmis din generație în generați, iar astăzi gospodinele încă mai păstrează tradițiile ce fac din acest preparat cel mai bun aperitiv. Astfel, dorim să vă împărtășim o rețetă apetisantă de tobă de casă. Aceasta iese bine-închegată, cu aromă de usturoi și cu un gust bogat de carne și șorici.

INGREDIENTE:

– 2 bucăți de ciolan de porc;

– 1 ceapă;

– 2 linguri de amestec de rădăcini uscate;

– pătrunjel;

– 3 căței de usturoi;

– 2-3 castraveți murați;

– sare, piper negru după gust;

– 10 g de gelatină la 500 ml de zeamă (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1. Așezați ciolanul într-o cratiță cu apă. Puneți cratița pe foc și lăsați apa să ajungă în punctul de fierbere, până când va începe să se formeze spumă. Dvs. puteți să continuați să fierbeți carnea cum sunteți deprinși, îndepărtându-i spuma. Însă noi vom vărsa apa aceasta, vom spăla cratița și vom adăuga apă curată. De asemenea, vom adăuga ceapa cu tot cu coajă și un pic de amestec de rădăcini uscate (pătrunjel, țelină, morcov). Lăsați carnea să fiarbă la foc mic până când va fi gata.

2. După ce a fiert mai bine de câteva ore, scoateți carnea într-o farfurie. Secționați ciolanul dintr-o parte și încercați să scoateți osul cu grijă, păstrând șoriciul cât mai întreg.

3. Separați carnea de șorici și mărunțiți-o puțin. Acum îndepărtați cu atenție stratul de grăsime de pe șorici. Aveți grijă să nu-l găuriți.

4. Tapetați forma în care veți forma toba cu o folie alimentară. Apoi acoperiți baza și marginile formei cu fâșiile obținute de șorici.

5. Tocați mărunt câteva crenguțe de pătrunjel, zdrobiți usturoiul și tăiați în cubulețe castraveții murați (de dimensiuni mici). Amestecați aceste ingrediente cu carnea și asezonați-le cu sare și piper negru după gust. Însă nu uitați că castraveții sunt sărați.

6. Luați jumătate de litru din zeama în care a fiert carnea. În jumătate de pahar din acesta adăugați 10 g de gelatină, amestecați-o și încălziți puțin compoziția la foc. Apoi încorporați-o cu restul zemii și amestecați.

7. Adăugați câteva polonice de zeamă peste carne și amestecați-o cu două linguri.

8. Adăugați carnea în formă, deasupra stratului de șorici și apăsați-o ușor cu dosul unei linguri. Turnați deasupra un polonic de zeamă.

9. Acoperiți carnea cu șorici și folie alimentară și puneți un tocător apoi o greutate pe suprafața lui, după care dați-o la frigider pentru 8-10 ore sau peste noapte.

10. Scoateți toba din formă și îndepărtați folia alimentară. Tăiați-o felii și serviți-o pe pâine în loc de salam sau pe masa de sărbătoare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New