Tortul rafinat „Spumă de lapte” — încă o variantă reușită și foarte aspectuoasă!

Acest desert cremos pur și simplu se topește în gură! Este format din blaturi moi, subțiri și are un gust ușor de ciocolată. Nu lasă pe nimeni indiferent!

Se prepară ușor, din cele mai obișnuite ingrediente. Noi vă propunem să-l pregătiți cu 2 straturi de mousse: cu lapte și cu ciocolată. Copiii adoră acest desert fin!

INGREDIENTE:

Pentru blat (18 cm):

-un ou;

-50 g de unt (la temperatura camerei);

-1/3 linguriță de praf de copt;

-70 g de făină;

-un praf de sare;

-40 g de zahăr tos;

-1/3 linguriță de zahăr vanilat.

Pentru mousse:

-180 g de unt (la temperatura camerei);

-80 g de lapte condensat (la temperatura camerei);

-10 g de pudră de cacao;

-13 g de gelatină (noi am folosit dr. Oetker, rapid dizolvabilă);

-300 g de zahăr;

-50 ml de apă (pentru gelatină) + 130 ml de apă (pentru siropul de zahăr);

-3 albușuri de ouă (noi am folosit ouă din categoria C1);

-un praf de sare;

-o linguriță de suc de lămâie.

Pentru glazură:

-40 g de ciocolată neagră;

-25 g de unt.

Pentru decor: 20 g de ciocolată.

Diametrul tortului este de 19-20 cm, înălțimea — 6 cm, iar greutatea — 920 g.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți blatul: puneți untul moale, la temperatura camerei, într-un bol adânc. Bateți totul cu mixerul pe parcursul a 4-5 minute, până veți obține o compoziție albicioasă și pufoasă.

2.Adăugați zahărul vanilat, praful de sare și oul. Mixați totul pe parcursul a 4 minute, până veți obține o compoziție pufoasă (untul poate să se taie, dar acest lucru nu contează).

3.Adăugați făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecați până la omogenizare, folosind o spatulă. Trebuie să obțineți un aluat moale și aerat.

4.Transferați aluatul obținut într-o tavă cu diametrul de 18 cm și fundul tapetat cu hârtie de copt, răspândindu-l cât mai uniform (noi am folosit un inel, al cărui fund l-am tapetat cu hârtie de copt și folie de aluminiu și l-am așezat pe o tavă).

5.Coaceți blatul timp de 18-20 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°С. Timpul și temperatura de coacere pot depinde de caracteristicile cuptorului dumneavoastră. Verificați gradul de preparare al blatului prin testul cu scobitoarea: ea trebuie să iasă uscată, fără urme de aluat, din mijlocul lui.

6.Scoateți blatul din tavă, separându-l în prealabil de pereții ei cu ajutorul unui cuțit subțire. Lăsați-l să se răcească pe grătar.

7.Îndepărtați hârtia de copt de pe suprafața lui și tăiați-l cu grijă în jumătate (în direcție longitudinală).

8.Așezați prima jumătate de blat pe un platou și puneți un inel detașabil, cu diametrul de 19-20 cm, în jurul lui (dacă jumătățile de blat sunt inegale, puneți-l pe cel mai gros pe platou). Ungeți pereții inelului cu unt și tapetați-i cu o fâșie de hârtie de copt, aranjându-o cât mai bine, fără să o șifonați.

9.Pregătiți mousse-urile: bateți untul moale cu mixerul pe parcursul a 5 minute, până va deveni albicios și pufos. Adăugați treptat laptele condensat, mixând continuu.

10.Divizați crema obținută în jumătate (câte 130 g), punându-o în boluri separate.

11.Adăugați pudra de cacao (cernută printr-o sită măruntă) în jumătate de cremă. Amestecați-o puțin cu spatula, iar apoi bateți-o cu mixerul până la omogenizare.

12.Puneți cremele deoparte: pe masă, nu le puneți în frigider.

13.Acoperiți gelatina cu apă și lăsați-o să se hidrateze (dacă pe ambalaj scrie că trebuie să o lăsați să se hidrateze timp de 30-40 minute, pregătiți-o din timp).

14.Puneți apa și zahărul într-o crăticioară. Așezați-o pe foc moderat și amestecați până la dizolvarea completă a zahărului. Noi fierbem siropul timp de 12-13 minute din momentul clocotirii.

Dacă aveți termometru de cofetărie, fierbeți siropul până la temperatura de 110°С. Dacă nu-l aveți, verificați dacă siropul este gata prin testul cocoloșului moale (puneți un strop de sirop într-un bol cu apă rece — dacă îl veți aduna ușor, cu degetele, sub formă de biluță, înseamnă că siropul este gata) sau prin testul firului subțire, care se întinde de la lingura scufundată în sirop.

15.Peste 5 minute din momentul clocotirii siropului puneți albușurile și un praf de sare într-un bol adânc. Bateți-le cu mixerul până la apariția vârfurilor moi (telurile trebuie să fie curate și uscate; separați albușurile de gălbenușuri cu multă grijă). Adăugați sucul de lămâie spre sfârșitul mixării.

16.Bateți albușurile și pregătiți siropul în același timp. După ce siropul va fi gata, continuați baterea albușurilor cu mixerul pornit la viteza maximă, adăugând treptat siropul fierbinte: turnați-l în jet subțire, pe marginea bolului (este important să nu-l turnați pe teluri). După ce veți încorpora tot siropul, mixați bezeaua pe parcursul a încă 60 secunde.

17.Topiți gelatina hidratată pe bain-marie: ea nu trebuie să fie fierbinte, ci doar lichidă și omogenă. Apoi turnați-o treptat, în jet subțire, în bezea, bătându-o continuu cu mixerul pornit la viteză mică: mixați bezeaua doar până veți încorpora toată gelatina (ea trebuie să se răspândească uniform prin bezea).

18.În timpul preparării bezeaua trebuie să se răcească aproape complet. Divizați-o în jumătate: câte 225 g.

19.Adăugați cremele preparate anterior (din unt și lapte condensat) în bezea: câte o cremă în fiecare bol cu bezea. Bateți continuu bezeaua cu mixerul pornit la viteză mică, adăugând treptat crema în ea.

20.Amestecați mousse-urile obținute cu lingura, ca să vă asigurați că sunt omogene.

21.Turnați mousse-ul de ciocolată în inel, răspândindu-l cât mai uniform (puteți să rotiți inelul în sensul acelor de ceasornic). Dați tortul la frigider pentru 10 minute: mousse-ul trebuie să se închege puțin.

22.Așezați celălalt blat pe suprafața lui și presați-l puțin. Amestecați încă o dată mousse-ul alb (cu lingura) și turnați-l în inel: răspândiți-l cât mai uniform.

23.Dați tortul la frigider pentru minim 4 ore.

24.Pregătiți glazura: topiți untul pe bain-marie. Adăugați ciocolata ruptă în bucățele și încălziți compoziția încă puțin. Luați-o de pe foc și amestecați-o până la omogenizare.

25.Lăsați glazura să se răcească până la temperatura camerei, după care turnați-o pe suprafața tortului, răspândindu-o uniform: în acest scop înclinați tortul în diferite direcții.

26.După ce glazura se va închega, scoateți tortul din inel și îndepărtați cu grijă hârtia de copt din jurul lui.

27.Topiți ciocolata pentru decor pe bain-marie. Transferați-o într-un cornet modelat din hârtie de copt. Decorați suprafața tortului, desenând flori sau alte figuri de ciocolată.

28.Vă sfătuim să scoateți tortul din frigider cu 15-20 minute înainte de servire. Astfel îl veți porționa mai ușor. El se va încălzi puțin și va fi mai gustos.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New