Trei rețete din ciolan de porc pentru masa festivă!

Ați gătit vreodată feluri de mâncare din ciolan de porc? Dacă nu, atunci încercați aceste delicii! Ele sunt delicioase, neobișnuite și se prepară ușor, din ingrediente ieftine și disponibile. Nu veți regreta, mai ales dacă vă place carnea de porc!

1. CIOLAN DE PORC CU CARTOFI ȘI MERE

Delicios, aromat și interesant! Potrivit pentru masa de sărbătoare!

Ingrediente:

Pentru prima etapă:

-un ciolan de porc (1.5-2 kg);

-2 lingurițe de sare;

-boabe de piper negru și ienibahar — după gust;

-foi de dafin — după gust;

-½ linguriță de coriandru (în boabe sau măcinat);

-o căpățână de usturoi;

-o ceapă;

-un morcov;

-500 ml de bere brună.

Pentru a doua etapă:

-o linguriță de miere;

-50 ml de sos de soia;

-o linguriță de pastă de muștar;

-o linguriță de muștar de Dijon (cu boabe);

-3 căței de usturoi;

-6 cartofi;

-2 mere dulci-acrișoare;

-sare — după gust;

-ierburi uscate — după gust;

-20 ml de ulei.

Mod de preparare:

1.Prima etapă: spălați și curățați bine ciolanul de porc cu ajutorul cuțitului. Puneți-l într-un vas de fontă.

2.Striviți cățeii de usturoi cu cuțitul, fără să-i curățați de coajă.

3.Tăiați ceapa în jumătate (necurățată — coaja ei oferă cărnii o culoare mai intensă).

4.Curățați morcovul și tăiați-l sub formă de rondele groase.

5.Puneți usturoiul, ceapa și morcovul în vasul, în care ați pus carnea. Adăugați foile de dafin, boabele de piper negru și ienibahar, coriandrul și sarea.

6.Turnați berea brună peste ingredientele pregătite.

7.Puneți vasul pe foc mic și fierbeți ciolanul de porc timp de 2 ore din momentul clocotirii, sub capac. Dacă în timpul fierberii se va evapora tot lichidul din vas, puteți să-l completați cu puțină apă.

8.Lăsați ciolanul de porc să se răcească.

9.A doua etapă: puneți mierea, sosul de soia, usturoiul trecut prin presa de usturoi, pasta de muștar și muștarul de Dijon într-un bol mic. Amestecați.

10.Tăiați cartofii sub formă de rondele groase, folosind un cuțit obișnuit sau unul zimțat. Amestecați-i cu sare, ierburi uscate după gust și 20 ml de ulei.

11.Curățați merele de cotoare și tăiați-le în felii groase. Adăugați-le în bolul cu cartofii pregătiți și amestecați puțin, ca să le asezonați cu condimentele folosite.

12.Așezați merele în mijlocul tăvii de copt. 

13.Puneți ciolanul de porc pe suprafața lor. Ungeți-l cu compoziție de sos de soia și muștar pe ambele părți, folosind pensula de silicon. Ea îi oferă o crustă rumenă și aromată.

14.Răspândiți cartofii în jurul ciolanului de porc. Puteți să-i ungeți cu aceeași compoziție, ca să se rumenească frumos.

15.Acoperiți tava cu folie de aluminiu. Coaceți carnea, cartofii și merele timp de 40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. 

16.Apoi scoateți tava din cuptor și îndepărtați folia de aluminiu de pe suprafața ei. Ungeți încă o dată carnea și cartofii cu compoziție de sos de soia și muștar. Coaceți mâncărica pe parcursul a încă 15 minute.

17.Transferați-o pe un platou și serviți-o cu multă plăcere!

2. ȘUNCĂ DIN CIOLAN DE PORC

O alternativă excelentă pentru mezelurile din comerț, care poate fi adăugată pe platourile de carne pentru masa festivă!

Ingrediente:

-un ciolan de porc (2 kg; cu cât mai multă carne);

-2 lingurițe de sare (sau după gust);

-piper negru măcinat — după gust;

-o lingură de condimente pentru carne sau slănină;

-o linguriță de usturoi granulat;

-3 căței de usturoi.

Mod de preparare:

1.Spălați și curățați foarte bine ciolanul de porc, răzuindu-i șoriciul cu cuțitul. Apoi dezosați-l cu grijă, străduindu-vă să nu găuriți șoriciul.

2.Separați carnea de șorici, păstrând integritatea acestuia. Dacă este cazul, îndepărtați toate bucățile de cartilaj.

3.Tăiați carnea în bucățele și întindeți-o pe tocător. Acoperiți-o cu folie alimentară și bateți-o bine cu ciocanul pentru carne, ca să devină mai moale.

4.Asezonați bucățile de carne cu sare, piper negru măcinat după gust și usturoiul granulat. Răspândiți condimentele cu mâinile pe suprafața lor.

5.Întindeți șoriciul pe tocător. Presărați-l cu sare după gust, usturoiul proaspăt, trecut prin presa de usturoi și ½ lingură de condimente pentru carne sau slănină. Răspândiți uniform condimentele cu mâinile.

6.Așezați bucățile de carne pe șorici, lăsându-i liberă una dintre marginile scurte. Presărați-le cu ½ lingură de condimente pentru carne sau slănină.

7.Rulați șoriciul sub formă de ruladă compactă, sprijinind bucățile de carne de pe el cu degetele, ca să nu se deplaseze. Fixați rulada obținută cu ață alimentară sau ață obișnuită.

8.Înveliți-o în câteva straturi de folie de aluminiu, ca să nu se scurgă zeama eliberată de carne în timpul coacerii. Așezați-o pe o tavă de copt.

9.Coaceți șunca timp de 2.5-3 ore în cuptorul preîncălzit până la 160°C.

10.Scoateți tava din cuptor. Puneți un tocător și o greutate pe suprafața șuncii. După ce se va răci, dați-o la frigider peste noapte.

11.După aceasta îndepărtați folia de aluminiu de pe suprafața ei.

12.Porționați și serviți șunca din ciolan de porc!

3. TERINĂ DIN CIOLAN DE PORC 

Se prepară ușor, dar este incredibil de gustoasă!

Ingrediente:

-un ciolan de porc (2 kg);

-300 g de carne de iepure sau pulpă de pui (opțional);

-un morcov;

-o ceapă;

-2 linguri de sare (sau după gust);

-o foaie de dafin;

-o legătură de pătrunjel;

-ierburi italiene sau nucșoară măcinată — după gust;

-amestec de piperi măcinați — după gust;

-o lingură de condimente pentru carne;

-3 căței de usturoi (sau după gust);

-150-200 ml de supă de carne;

-o lingură de gelatină (opțional — noi nu am adăugat).

Mod de preparare:

1.Spălați și curățați bine ciolanul de porc, răzuindu-i șoriciul cu cuțitul. Puneți-l într-o cratiță încăpătoare. Adăugați sarea și carnea de iepure sau pui. Acoperiți totul cu apă.

2.Fierbeți carnea timp de 3 ore din momentul clocotirii, pe foc mic, sub capac. După primele 2 ore de fierbere adăugați ceapa întreagă și morcovul întreg (legumele se curăță de coajă). Cu 15 minute înainte de terminarea timpului de fierbere adăugați foaia de dafin.

3.Scoateți ciolanul de porc, carnea de iepure și morcovul din supă. Lăsați-le să se răcească puțin. Apoi separați carnea, grăsimea și șoriciul (curățați bine șoriciul de grăsime, deoarece nu o veți include pe toată în terină).

4.Divizați cu mâinile bucățelele de carne sub formă de fascicule și puneți-le într-un bol adânc. Adăugați pătrunjelul mărunțit, jumătate din grăsimea din ciolan, tocată foarte mărunt și morcovul fiert, tăiat în cubulețe.

5.Adăugați condimentele: sare (dacă este necesar), ierburi italiene sau nucșoară măcinată și amestec de piperi măcinați după gust, condimentele pentru carne și usturoiul trecut prin presa de usturoi. 

6.Adăugați 150-200 ml de supă strecurată (dacă nu sunteți siguri că terina se va închega, puteți să dizolvați o lingură de gelatină în supa caldă). Amestecați foarte bine.

7.Tapetați o tavă pentru chec cu folie alimentară. Dacă doriți, puteți să întindeți șoriciul fiert pe fundul și pereții ei.

8.Răspândiți uniform și presați bine compoziția de carne în tava pregătită.

9.Acoperiți terina cu folie alimentară și dați-o la frigider pentru 4-5 ore sau peste noapte, ca să se închege.

10.Răsturnați-o pe un tocător și îndepărtați folia alimentară de pe suprafața ei.

11.Porționați și serviți terina din ciolan de porc!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New