Un aluat minunat pentru clătitele subțiri, cu umplutură suculentă!

După părerea mea, acesta este cel mai potrivit aluat pentru clătitele subțiri, care pot fi umplute cu diferite umpluturi suculente, apoi prăjite, coapte și chiar congelate.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 6-7 ouă;

– 1 linguriță de sare (8-10 g);

– 1 lingură de zahăr (20 g);

– 300 g de făină;

– 800 g de lapte/apă;

– 2 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui;

Pentru umplutură:

– 1-2 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 40 g de unt;

– 2-3 cepe (300-350 g);

– 1-1,2 kg de carne tocată;

– sare și piper negru măcinat (după gust);

– 150 g de lapte.

*Din cantitatea indicată de ingrediente, veți obține 30-35 clătite, cu diametrul de 18-20 cm.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: spargeți ouăle într-un castron (folosiți 6 ouă mari sau 7 ouă mici). Adăugați 1 linguriță de sare și 1 lingură de zahăr, chiar dacă clătitele vor fi umplute cu carne. Amestecați foarte bine cu telul.

2. Rețeta cere 800 g de lapte, apă fiartă și răcită sau o parte de lapte cu o parte de apă. Turnați aproximativ o treime din lichidul de care dispuneți în castron, amestecați și adăugați 300 g de făină cernută din timp.

3. Amestecați un aluat destul de gros, omogen și fără cocoloașe, folosind chiar și un mixer, dacă doriți.

4. Apoi, puțin câte puțin, turnați lichidul rămas și amestecați până la obținerea consistenței dorite.

Sfat: Dacă aluatul dvs. a ieșit prea gros, atunci mai adăugați lichid, până când acesta va deveni perfect. Iar dacă aluatul este prea subțire, lăsați-l pe masă timp de 20-30 de minute, pentru a permite făinii să se umfle și aluatul să devină vizibil mai gros.

5. În final, încorporați și uleiul vegetal. Și asta se face nu pentru ca să nu ungeți tigaia în timpul prăjirii, ci pentru ca clătitele să iasă mai elastice și mai trainice, astfel încât să nu se rupă și umplutura suculentă să rămână înăuntru.

Notă: Trebuie să obțineți un aluat destul de subțire. Și cu cât va fi mai subțire, cu atât clătitele vor ieși mai subțiri. Clătitele destinate umplerii nu trebuie să fie groase.

6. În continuare, se procedează ca de obicei – se încinge tigaia, se unge cu unt (de fiecare dată), se toarnă un strat subțire de aluat și, de îndată ce suprafața clătitei s-a închegat, se întoarce pe cealaltă parte și se prăjește pentru câteva secunde.

Sfat: Nu prăjiți clătitele prea tare, ele trebuie să rămână deschise la culoare, mai ales pe partea din spate, deoarece le vom umple și apoi le vom prăji sau coace încă o dată.

7. Pregătiți umplutura: încingeți o tigaie cu puțin ulei vegetal și adăugați 40 g de unt. Prăjiți în ea 300-350 g de ceapă tăiată în formă de cubulețe, până când se va rumeni.

8. După aceasta, prăjiți carnea tocată împreună cu ceapa la foc mare, până când va fi gata. Pe măsură ce se pregătește, adăugați piper negru măcinat, sare și 150 ml de lapte.

Sfat: Puteți folosi apă sau supă de carne/legume în loc de lapte, dar laptele este cel care va conferi cărnii tocate un plus de savoare și suculență.

9. Scoateți umplutura într-un bol și lăsați-o puțin să se răcească. După aceasta, treceți-o printr-o mașină de tocat carnea.

10. Umpleți clătitele. În această formă, ele pot fi date la congelator, acoperind fiecare strat cu hârtie de copt sau cu o pungă de plastic.

11. Noi vom coace o parte din clătite în cuptor, iar o altă parte o vom prăji pe tigaie. Forma în care le vom coace o vom unge cu unt moale. Iar însăși clătitele le puteți unge cu unt moale sau cu smântână fermentată. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit, până când se vor rumeni.

12. În timp ce o parte din clătite se coc la cuptor, vom prăji restul într-o tigaie. Încălziți bine uleiul, așezați clătitele cu „cusătura” în jos și prăjiți-le la foc mediu, până când se vor rumeni, apoi întoarceți-le și prăjiți-le pe cealaltă parte.

13. Clătitele subțiri, moi, fragede, incredibil de gustoase, umplute cu carne suculentă și aromată, sunt gata! Savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New