Vreți să obțineți o recoltă mare de roșii? Îngrijiți-le așa în luna iunie, în perioada de înflorire!

Probabil mulți dintre grădinarii începători se întreabă cum trebuie să îngrijească tufele de roșii în perioada lor de înflorire. De fapt, această sarcină nu este deloc complicată!

1. În această perioadă apar mici proeminențe verzi la baza tulpinii, care sunt muguri de rădăcină. Când culoarea lor se va închide, devenind albastru-violacee, acoperiți-i cu pământ. Procedura respectivă se numește mușuroire și contribuie la dezvoltarea unor rădăcini suplimentare, datorită cărora planta primește mai mulți nutrienți și se dezvoltă mai bine.

2. Afânați solul din jurul tufelor de roșii măcar o dată pe săptămână, dacă acesta nu este acoperit cu mulci. Puteți să-l udați, să-l afânați și să-l acoperiți cu iarbă cosită: mulciul permite menținea îndelungă a umidității și afânării solului.

3. Dacă vremea este foarte caldă, udați bine roșiile o dată la 3 zile. Dacă vremea este mai rece și mai umedă, irigați-le o dată la 4-5 zile. Dar nu le inundați: aveți grijă ca apa să nu stagneze pe solul din jurul lor.

4. Dacă cultivați roșiile în seră sau solariu, aerisiți mai des spațiul respectiv, deoarece ele nu iubesc aerul umed.

5. Roșiile sunt culturi cu autopolenizare. De aceea, dacă le cultivați în seră sau solariu, unde accesul insectelor este limitat, scuturați-le puțin în fiecare dimineață, pentru ca polenul de pe florile superioare să cadă pe cele inferioare. Această procedură reduce riscul de avortare a florilor.

6. Toate îngrășămintele azotate (bălegarul, infuzia de iarbă), precum și laptele, și drojdia, sunt benefice în perioadele de creștere vegetativă și înflorire. Fertilizați roșiile o dată pe săptămână, dar fără să exagerați: este mai bine să adăugați mai puține îngrășăminte decât prea multe.

7. Frunzele inferioare de pe tufele de roșii, care se ating de sol, trebuie tăiate. Ele trebuie îndepărtate treptat, o dată la 2-3 săptămâni. Această procedură contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a afecțiunilor micotice (de exemplu, mana roșiilor).

8. De asemenea, nu uitați să realizați la timp copilirea, pentru ca toți nutrienții să fie orientați spre legarea și dezvoltarea fructelor. 

9. Când tufele de roșii sunt suficient de înalte, legați-le tulpinile de suporturi sau araci, ca să nu se îndoaie și să nu se rupă sub greutatea frunzelor și fructelor.

10. Cercetați frecvent plantele. Dacă apar vreun fel de pete pe frunzele lor, îndepărtați-le imediat și dați-le foc. În perioada de înflorire realizați 2 prelucrări cu soluție antifungică (preferabil, unul preparat pe bază de Bacillus subtilis — acesta nu conține chimicale și nu este dăunător), aplicându-o foliar.

Spor la grădinărit!

New