Cozonaci Pascali delicioși. Ies de fiecare dată!

Dulci, gustoși și aromați! Își mențin prospețimea mult timp!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-1 kg de făină;

-250 g de zahăr;

-250 g de unt;

-300 ml de lapte;

-120 g de smântână fermentată;

-2 gălbenușuri + 1 un întreg;

-o linguriță de curcuma măcinată;

-100 g de fructe confiate;

-150 g de stafide;

-1/2 linguriță de sare;

-13 g de drojdie uscată;

-8 g de zahăr vanilat.

Toate ingredientele (cu excepția laptelui) trebuie să fie la temperatura camerei!

Pentru glazură:

-2 albușuri de ouă;

-170 g de zahăr pudră;

-o linguriță de suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți 3 linguri de făină (din cantitatea totală), drojdia uscată, o linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și laptele cald (30°C‌) într-un bol. Amestecați cu telul până la omogenizare.

2.Acoperiți plămădeala obținută cu folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 10-15 minute, până când se va acoperi cu „căciula” spumoasă caracteristică, într-un loc cald.

3.Amestecați untul moale (la temperatura camerei) cu zahărul tos rămas, zahărul vanilat și sarea, folosind telul. Adăugați pe rând ouăle și smântâna fermentată. Amestecați.

4.Amestecați făina cernută și curcuma măcinată într-un bol adânc.

5.Realizați o adâncitură în mijlocul făinii. Adăugați compoziția de unt și plămădeala în ea. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. După ce se va aduna sub formă de bilă, transferați-l pe suprafața de lucru și continuați să-l frământați cu mâinile pe parcursul a 7-10 minute, până va deveni neted, omogen și nelipicios. Apoi bateți-l de masă de câteva ori: astfel el devine încă mai neted și mai elastic.

6.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc, uns cu puțin ulei. Acoperiți-l cu un alt bol sau cu folie alimentară și cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească timp de aproximativ 90 minute, până își va mări volumul de 3 ori, într-un loc cald.

7.Între timp tăiați fructele confiate în cubulețe.

8.Acoperiți stafidele cu apă fierbinte și lăsați-le să se înmoaie timp de 2-3 minute. Apoi spălați-le bine și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie.

9.Ungeți formele de hârtie cu unt.

10.După ce aluatul va dospi, frământați-l puțin și întindeți-l sub formă de blat gros. Răspândiți fructele confiate și stafidele pe suprafața lui, după care încorporați-le în el prin frământare.

11.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l înapoi în bol. Acoperiți-l cu celălalt bol sau folia alimentară și cu prosopul de bucătărie. Lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 30 minute, până își va dubla volumul.

12.Întindeți aluatul sub formă de baton. Rupeți-l în bucăți. Modelați-le sub formă de bile și puneți-le în formele pregătite, astfel încât să le umpleți până la jumătate. Noi am obținut 5 cozonaci: 2 mari și 3 medii.

13.Așezați formele pe tava de copt, pe care ați așezat un grătar. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați cozonacii să se „odihnească” timp de 20 minute. Ei își vor mări volumul, umplând complet formele.

14.Coaceți cozonacii pe parcursul a 40-45 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C‌. Puneți o tavă cu apă pe raftul inferior al cuptorului, sub tava cu cozonacii.

15.Scoateți cozonacii din forme. Întindeți-i pe un prosop curat de bucătărie (pe lateral) și lăsați-i să se răcească complet, întorcându-i periodic.

16.Pregătiți glazura: bateți albușurile de ouă (reci, abia scoase din frigider) cu mixerul până vor deveni spumoase. Apoi încorporați treptat zahărul pudră în ele și continuați să le mixati până la apariția vârfurilor moi sau persistente (în cazul primei variante glazura este mai lichidă și se scurge frumos pe marginile cozonacilor). La sfârșit adăugați sucul de lămâie în ele.

17.Scufundați suprafața fiecărui cozonac în glazură. Așezați-l pe o farfurie și decorați-l cu mărgeluțe dulci sau alte ornamente comestibile.

18.Lăsați cozonacii pe masă peste noapte, ca să se stabilizeze glazura de pe suprafața lor.

19.Porționați și serviți cozonacii cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New