Magiunul de mere (pentru iarnă) — o pastă tartinabilă aromată și delicioasă!

Magiunul de mere era prezent tot timpul pe masă, când eram copii. Pe lângă faptul că îl ungeam pe pâine, mama și bunica îl foloseau ca umplutură pentru pateuri și biscuiți. Se prepară ușor. Este fin, omogen, incredibil de gustos și are culoare frumoasă, semănând cu chihlimbarul. Îl pregătim în fiecare vară și ne bucurăm de savoarea lui pe parcursul întregului an. Când deschidem un borcan, aducem culorile și aromele verii în casă.

INGREDIENTE:

-2500 g de mere curățate de cotoare;

-80-100 ml de apă;

-1500 g de zahăr (500-700 g de zahăr la 1 kg de mere);

-½ linguriță de sare de lămâie (sau după gust).

Din aceste ingrediente noi am obținut 2200-2300 ml de magiun de mere.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați bine merele. Îndepărtați-le cotoarele și tăiați-le în bucăți. Cel mai bine ar fi să folosiți mere foarte coapte și să nu le curățați de coajă, deoarece aceasta conține cea mai multă pectină.

2.Puneți merele pregătite într-o cratiță cu fundul gros, ca să nu se ardă în timpul preparării.

3.Adăugați apa. Ea este necesară, ca să prevină arderea merelor la începutul gătitului, până când ele își eliberează sucul.

4.Gătiți merele pe foc mic, sub capac, amestecând periodic, până când se vor înmuia. Ele trebuie să semene cu un terci.

5.Pasați-le blenderul, ca să le transformați în piure.

6.Treceți piureul de mere printr-o strecurătoare măruntă. Astfel veți obține un piure omogen, foarte fin și vor rămâne puține resturi.

7.Transferați piureul de mere într-o cratiță largă, cu fundul gros. Adăugați zahărul și sarea de lămâie (ajustați-le cantitățile, în funcție de dulceața merelor). Amestecați. După cum vedeți, compoziția rezultată este destul de lichidă — se scurge repede de pe spatulă.

8.Fierbeți magiunul timp de aproximativ 60 minute, până se va îngroșa (depinde de soiul merelor, pe care l-ați folosit), pe foc mic, amestecând frecvent. Adunați periodic compoziția de pe marginile vasului, ca să nu se ardă: astfel veți evita obținerea unui magiun amar, cu culoare prea întunecată și dezgustătoare. Când este gata, magiunul se scurge lent de pe spatulă, lăsând urme persistente pe suprafața sa. De asemenea, când veți trasa un șanț prin magiun, acesta nu va dispărea deodată.

9.Transferați magiunul fierbinte în borcane sterilizate, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capace sterilizate și închideți-le ermetic.

10.După răcire magiunul va deveni încă mai dens.

11.Puneți conservele obținute la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New