Rață suculentă la cuptor pentru masa festivă! Este destul de simplu de pregătit iar rezultatul final va cuceri inimile fiecărui oaspete!

Rața este fragedă, suculentă și gustoasă, combinată cu un sos de portocale dulce-acrișor. Este destul de simplu de pregătit iar rezultatul final va cuceri inimile fiecărui oaspete! Secretul gustului impecabil constă în marinada deosebită cu mere și sosul de portocale!

INGREDIENTE:

– 1 rață de 2 kg;

Pentru umplutură:

– 5 mere dulci-acrișoare;

– jumătate de linguriță de scorțișoară;

– 1 lingură de miere;

Pentru marinadă:

– 115 ml de suc de portocale (proaspăt stors);

– 100 ml de sos de soia;

– 30 g de ghimbir dat prin răzătoarea mică;

– 2 lingurițe de miere;

– 1 lingură de coajă de portocală;

Condimente:

– 2 lingurițe de usturoi granulat;

– jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat;

– ¼ dintr-o linguriță de scorțișoară;

– 1 lingură de miere;

Pentru sosul de portocale:

– 10-12 linguri de sos și grăsime de la rață, lăsată în tavă după prima etapă de coacere;

– 170 g de suc de portocale (proaspăt stors);

– pulpa de la 1 portocală decojită;

– 1-2 lingurițe de amidon;

– 1-2 linguri de miere;

– 1 linguriță de suc de lămâie;

– jumătate de linguriță de scorțișoară;

– 50 ml de apă.

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru început, pregătiți bine rața – pârliți-o, dacă e nevoie, și îndepărtați-i toate tuleiele. Apoi spălați-o și tăiați-i neapărat grăsimea de la coadă, care poate oferi un miros neplăcut întregii mâncări. Amplasați rața într-un recipient încăpător.

2. Pregătiți marinada: Amestecați toate ingredientele pregătite pentru marinadă și turnați-le peste rață. Frecați pasărea cu sosul obținut, începând cu interiorul și sfârșind cu exteriorul acesteia. Acoperiți recipientul cu o folie alimentară și puneți-l în frigider timp de 24 ore.

Sfat: în tot acest timp, vă recomandăm să scoateți rața din frigider de câteva ori și să o întoarceți pe partea opusă, astfel încât să se marineze uniform.

3. Tapetați o tavă de copt cu staniol, curățați un măr de cotor, tăiați-l rondele groase și amplasați-le în centrul formei, răspândindu-le într-un strat uniform. Scoate-ți rața din frigider și așezați-o peste rondelele de măr.

4. Pregătiți umplutura: curățați și restul merelor de cotoare și semințe, tăiați-le în sferturi și amplasați-le într-un bol. Adăugați scorțișoara și mierea și amestecați-le bine cu mâinile.

5. Încorporați usturoiul granulat cu piperul negru proaspăt măcinat și masați rața cu acest amestec, atât pe exterior, cât și în interior.

Sfat: nu adăugați sare, deoarece sosul de soia este destul de sărat, iar rața s-a marinat în el mult timp.

6. Apoi umpleți interiorul acesteia cu mere și închideți gaura de pe ea cu o țepușă de lemn sau mai multe scobitori. Acoperiți rața cu o folie de staniol.

7. Transferați tava în cuptorul preîncălzit până la 180°С și coaceți rața timp de aproximativ 1,5 ore.

8. După aceasta, scoateți tava, îndepărtați folia de staniol, ungeți rața cu sucul lăsat în tavă, apoi luați câteva linguri de suc și turnați-le într-un castron. Veți avea nevoie de el pentru a pregăti sosul. Acoperiți-o din nou cu staniol și puneți tava înapoi în cuptor ca să se mai coacă timp de încă jumătate de oră.

*Timpul de coacere poate varia în funcție de cât de mare și de tânără este rața dvs.

9. Pregătiți sosul: turnați sosul și grăsimea de rață într-o crăticioară, adăugați sucul de portocale și de lămâie, scorțișoara și mierea. Puneți cratița pe foc și aduceți compoziția în punctul de fierbere, amestecând în continuu.

10. Încorporați amidonul cu apa într-un recipient separat. Amestecați bine apoi adăugați compoziția în crăticioară (după ce va începe să fiarbă). Amestecați și lăsați să dea din nou în clocot.

Sfat: dacă ați obținut un sos prea subțire, mai adăugați puțin amidon încorporat cu apă.

11. De îndată ce a început să fiarbă pentru a doua oară, adăugați pulpa de portocală tăiată mărunt, amestecați, dați în clocot și stingeți focul.

12. Scoateți rața din cuptor, îndepărtați staniolul și ungeți-o din nou cu sucul lăsat în tavă. Înveliți oasele de la pulpe, coada și aripile cu staniol ca să nu se ardă, și dați tava din nou la cuptor pentru 20 de minute, încât să se rumenească bine.

13. Scoateți rața, acoperiți-o în totalitate cu staniol și lăsați-o să se odihnească timp de 15 minute. După aceasta, o puteți servi cu plăcere alături de sosul pregătit de portocale!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New